Scapă de starea de amețeală consumănd fructe. Tot ce trebuie să știi despre rodii
:contrast(5):quality(50)/https://www.zodiacool.ro/uploads/blog/despre-rodii-6076.jpg)
Rodia (Punica granatum) este un fruct cu dimensiunea mai mare decât portocala, cu formă rotundă - hexagonală, aspect exterior de culoare roșiatică
ușor lemnificată și un interior plin de semințe roșii cu gust dulce-acrișor. Rodiiile sunt surse foarte bune de vitamina A, calciu, vitamina C, vitamina E, potasiu și fier. Conțin multe fibre și antioxidanți - de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde și vinul roșu.
Semințele de rodie se consumă crude, gustul lor fiind diferit, în funcție de soiul de rodie și de nivelul de coacere - dulce sau foarte acru.
Rodia bună de mâncat este cea care are coaja ușor ștearsă, cu urme albe. Rodia cu coajă de un roșu puternic este foarte acră, putând fi folosită în salate. În bucătărie, semințele se pot consuma crude, ca atare, în salate sau supe, ori sub formă de suc, la preparea sosurilor.
Valori nutriționale pentru 100 grame rodie
Calorii: 83
Proteine: 1.7
Lipide: 1.2
Carbohidrați: 18.7
Fibre: 4
Beneficiile consumului de rodii
- sunt bogate în antioxidanți (taninuri, acid elagic, antocianine) care întârzie procesul de îmbătrânire celulară și ajută la estomparea inflamației cronice din corp;
- reduc simptomele neplăcute ale anemiei (extenuarea, amețeala, lipsa energiei, problemele de auz), având un conținut ridicat de fier; ridică nivelul de hemoglobină (câte jumătate de pahar de suc de rodii, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de două luni);
- mențin sănătatea orală prin proprietățile antibacteriene și antivirale care protejează dinții și gingiile;
- reduc durerile articulare prin proprietățile antiinflamatoare (blochează enzimele care atacă articulațiile);
- scad tensiunea arterială prin substanțele care scad presiunea sângelui în sistemul arterial sau în cel venos;
- opresc diareea, având proprietatea de a contracta țesuturile organismului; sunt eficiente în cazul diareei, enterocolitei și a altor tulburări intestinale;
- conțin punicalagin, un puternic antioxidant care protejează inima și pereții vaselor de sânge, scăzând presiunea sângelui și reducând riscul apariției bolilor ce afectează inima; acest compus fenolic punicalagin reduce și nivelul de colesterol nesănătos;
- întăresc sistemul imunitar în lupta cu bacteriile și virușii străini prin proprietățile antimicrobiale și antibacteriale;
- sprijină activitatea organelor interne, în special rinichii și stomacul, îmbunătățind digestia, favorizând un nivel normal de absorbție a nutrienților și vitaminelor din alimentele ingerate, având efecte benefice și la nivelul tractului urinar;
- sunt recomandate în orice dietă de slăbit, întrucât fibrele și apa conținute scad apetitul, dând senzația de sațietate.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 23.01.2023
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!