Avocado – unul dintre cele mai hrănitoare alimente din lume
Fructul de avocado se numără printre cele mai hrănitoare şi sănătoase alimente din lume. Avocado este un fruct cu coajă verde închis sau mov închis, iar
în interior are o sămânță lemnoasă maron. Pulpa are o consistență untoasă, iar gustul este similar fructelor oleaginoase, precum nucile și semințele.
Este utilizat în salate, sandviciuri sau pentru a prepara guacamole, dar și la obținerea uleiului pentru gătit.
Se consumă în stare naturală, nepreparat termic, în shake-uri, sau sub formă de felii pe grătar sau introdus în rețetele de supă, paste, orez, rulouri cu carne.
Fructul este bogat în proteine, grăsimi sănătoase (mononesaturate), potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier și vitaminele A, C, E, K, B1, B2, B3, B6.
Valori nutriționale pentru 100 de grame avocado
Calorii: 167
Proteine: 2
Lipide: 15.4
Carbohidrați: 8.6
Fibre: 6.8
Beneficiile consumului de avocado
̶ grăsimile mononesaturate ajută la dezvoltarea țesutului muscular, și nu la acea a țesutului gras;
̶ beta-sitosterolul din avocado are ca efect scăderea valorii colesterolului şi trigliceridelor din sânge;
̶ luteina şi vitamina A protejează şi îmbunătăţesc vederea;
̶ grăsimile sănătoase și fibrele solubile conținute reglează nivelul de glicemie și controlează diabetul;
̶ proprietățile antioxidante puternice contribuie la prevenirea declanșării diverselor tipuri de cancer;
̶ vitamina B6 și acidul folic mențin sănătatea sistemului cardiovascular;
̶ acidul folic reduce riscul de accident vascular cerebral;
̶ antioxidanții (în special glutationul) întârzie procesul de îmbătrânire a organismului;
̶ fibrele insolubile (75%) și solubile (25%) mențin sănătatea sistemului digestiv;
̶ colecţia de vitamine din complexul B, inclusiv acid folic organic, recomandă avocado femeilor însărcinate.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 09.10.2023
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!