Mușețelul – planta medicinală cu efecte miraculoase asupra organismului
Muşeţelul (Matricaria chamomilla/ Matricaria recutita) este înscris în prima linie a plantelor medicinale care întăresc sistemul de protecţie al organismului,
fiind un imbatabil amestec de substanţe imuno-stimulatoare. De la muşeţel se recoltează florile, în lunile mai şi iunie, care pot fi folosite în stare proaspătă, cât și uscate (compuşii activi îşi păstrează calităţile timp de doi ani).
Florile de mușețel au un conținut bogat în minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, fier, mangan, cupru), vitamine esenţiale (B1 şi C), glucide, acizi organici şi ulei eteric.
Și pentru că proprietăţile antibacteriene şi antifungice sunt concentrate în uleiurile volatile ale plantei, cel mai eficient preparat este ceaiul.
Prepararea ceaiului de mușețel
Pentru o cană de ceai de 200 de mililitri este nevoie de 1 linguriță de mușețel uscat sau de 3-4 lingurițe de mușețel proaspăt. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 3-4 minute, apoi se strecoară. Se consumă ca atare sau cu 1 linguriță de miere ori puțin suc de lămâie.
Valori nutriționale pentru 100 ml ceai de mușețel
Calorii: 1
Proteine: 0
Lipide: 0
Carbohidrați: 0.2
Fibre: 0
Beneficiile consumului de ceai de mușețel
- previne boala canceroasă, fiind bogat în quercetină, un antioxidant care luptă împotriva deteriorărilor făcute de radicalii liberi;
- ajută la reducerea inflamației prin abundența de antioxidanți, ceea ce îl recomandă, printre altele, împotriva durerilor legate de artrită și reumatism;
- ameliorează durerile de stomac și simptomele sindromului de intestin iritabil, refluxul gastroesofagian, crampele specifice sindromului premenstrual, balonarea și durerile de încheieturi, datorită uleiurilor esențiale precum alfa-bisabolol și matricină, care au proprietăți antiinflamatorii;
- ajută la un somn mai bun, efectul calmant datorându-se apigeninei, un antioxidant care influențează activitatea anumitor receptori din creier, ceea ce poate duce la reducerea stării de anxietate și la stimularea somnului;
- poate reduce nivelul de zahăr din sânge, prevenind distrugerea celulelor pancreasului;
- poate încetini sau reduce efectele osteoporozei prin efectul său antiestrogenic, fiind și suport pentru creșterea densității osoase;
- poate îmbunătăți sănătatea inimii prin cantitățile ridicate de antioxidanți numiți flavonoizi ce reduc tensiunea arterială și mențin nivelul de colesterol în limite normale;
- este bun în răceală, având capacitatea de a întări sistemul imunitar și de a ajuta la combaterea răcelii, grație proprietăților sale antibacteriene;
- eficient în cura de slăbire, deoarece stimulează producția de sucuri gastrice, fapt care vă ajută la o digestie corectă și, implicit, la reglarea greutății corporale.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 30.06.2022
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!