Murele – un mod prin care îți poți proteja organismul de îmbătrânirea prematură
Murele (Rubus fruticosus) sunt fructe de pădure cu bobiţe negre-roşiatice, cu aromă discretă și gust plăcut, dulce-acrişor, ce se găsesc la început de octombrie.
Murele găzduiesc o cantitate impresionantă de minerale, vitamine, pigmenţi şi acizi organici, cu efect puternic antioxidant.
Ele conțin în cea mai mare parte vitamine din complexul B (tot complexul), dar şi vitaminele E şi C. Aceste fructe conţîn, de asemenea, minerale constitutive şi oligoelemente, între care şi fierul, seleniul, zincul, magneziul, potasiul şi fosforul.
Din compoziția murelor nu lipsesc derivaţii acidului salicilic (de unde și denumirea de „aspirină de pădure”) și polifenoli, care au efecte antitumorale şi antivirale extrem de puternice. Pentru a obţine beneficii de pe urma administrării murelor, se consumă cel puțin 150 de grame pe zi, ca atare sau în salate de fructe.
În scop culinar, din mure se fac dulcețuri delicioase, piureuri, smoothie-uri, înghețate, etc. Macerate în votcă, ele servesc drept adaos rafinat la prăjituri.
Valori nutriționale pentru 100 grame mure
Calorii: 43
Proteine: 1.4
Lipide: 0.5
Carbohidrați: 9.6
Fibre: 5.3
Beneficiile consumului de mure
- susțin imunitatea prin cantităţile mari de vitamina C şi pigmenţi antocianici, substanţe care stimulează producţia de celule ale sistemului imunitar şi le activează pe cele existente;
- au un efect anticancerigen remarcabil, datorită vitaminelor C şi E sau seleniului organic (proprietăţi puternic antioxidante), precum și fibrelor și polifenolilor din compoziție;
- vindecă constipația prin fibrele alimentare conținute, dar și acizilor organici şi zaharurilor complexe care ajută normalizarea florei intestinale;
- stabilizează glicemia, stimulează pancreasul (atât secreţia endocrină, cât şi cea exocrină), stimulează diureza şi normalizează valorile colesterolului, întrucât, deşi sunt bogate în zaharuri, consumul lor în doze de 150-200 de grame zilnic, nu duce la creşteri notabile ale glicemiei;
- reduc intensitatea alergiilor, fiind o sursă foarte bună de quercitină, o substanţă care diminuează reacţia alergică, având efect antihistaminic şi imunomodulator;
- protejează vederea prin conţinutul mare de antociani şi de vitamine, în special vitamina C şi vitaminele din complexul B;
- protejează organismul de îmbătrânirea prematură, fiind bogate în substanţe cu efect antioxidant care protejează organismul de radicalii liberi ce produc îmbătrânirea accelerată a ţesuturilor, degenerarea ADN-ului şi apariţia diferitelor afecţiuni specifice vârstei a treia;
- ajută la combaterea anemiei și la menținerea unui număr ideal de trombocite, fiind printre fructele cele mai bogate în fier;
- reduc inflamaţia intestinală şi ajută la reducerea efectelor neplăcute ale hemoroizilor sau bolilor digestive prin conţinutul mare de taninuri;
- ajută la o slăbire ușoară și rapidă prin detoxifierea organismului, în timp ce substanţele nutritive ajută la arderea grăsimilor rele.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 03.06.2022
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!