Mierea de albine – alimentul minune care reduce riscul bolilor de inimă
Mierea de albine este o pastă semilichidă, dulce, obținută de către albine din zaharurile găsite pe florile și pe frunzele plantelor.
Cuprins:
Mierea poate fi din soiuri diferite, gustul și textura depinzând de tipul plantelor din care provine nectarul cules de către albine. Cu o compoziție chimică extrem de complexă și unică, mierea poate fi păstrată pe termen nelimitat.
Este un aliment și medicament de excepție, conținând apă biologică și zaharuri (fructoză, glucoză, maltoză, zaharoză), o serie de vitamine, de minerale, de ceruri, de enzime.
Printre cele mai importante vitamine se numără cele din complexul B și, în cantități mai mici, vitaminele C, A, D și K. Mierea mai conține minerale ca potasiu, calciu, magneziu, fosfor, la care se adaugă cantități mici de seleniu, crom și iod.
Bine de știut:
- în scop terapeutic, mierea nu se adaugă în lichide fierbinți, care au o temperatură mai mare de 42 de grade Celsius, deoarece își pierde unele dintre proprietăți;
- copiilor sub un an nu li se administrează deloc miere de albine, aceștia fiind foarte sensibili la anumite microorganisme care se pot dezvolta în miere;
- la copiii mai mari, doza potrivită este de 2-3 lingurițe de miere pe zi, consumată fie ca îndulcitor pentru ceai sau lapte, fie pe pâine sau biscuiți ori cu cereale integrale;
- adolescenții pot consuma până la 15 lingurițe de miere (70 de grame), iar adulții - 20 de lingurițe pe zi (100 g).
Valori nutriționale pentru 100 grame miere crudă
Calorii: 325
Proteine: 0.4
Lipide: 0
Carbohidrați: 81
Fibre: 0
Beneficiile consumului de miere
- este cel mai rapid și puternic energizant natural prin caloriile, mineralele, vitaminele și enzimele de care organismul uman are nevoie;
- stimulează sistemul imunitar, fiind bogată în vitamine, minerale, enzime care protejează organismul de bacterii;
- este un puternic antiinfecțios natural, acționând asupra principalelor sisteme și aparate din organism, de la tubul digestiv și căile respiratorii, până la nivelul pielii și al mucoaselor;
- tratează afecțiunile digestive (constipație, colită de putrefacție, arsuri la stomac, ulcere, gastrite, diaree), deoarece favorizează normalizarea florei intestinale, neutralizează bacteriile de putrefacție, are un efect calmant gastric, protejează mucoasa gastrică;
- reduce riscul bolilor de inimă, cât și al cancerului, datorită concentrațiilor diferite de polifenoli, care sunt puternici antioxidanți;
- favorizează pierderea în greutate, datorită zahărul prezent în aceasta, cu o compoziţie diferită de cea care se găseşte în alţi îndulcitori (stimulează metabolismul și neutralizează mecanismele cerebrale responsabile pentru pofta de dulciuri);
- contribuie la scăderea nivelului de colesterol prin complexul de vitamine și efectul său benefic asupra nivelului de compuşi antioxidanţi din organism;
- promovează somnul de calitate, întrucât zahărul conținut de aceasta creşte nivelul de insulină din sânge, care eliberează apoi hormonul fericirii, transformat în melatonină (hormon care promovează somnul sănătos);
- protejează oasele și previne osteoporoza, datorită cantităților mici de lăptișor de matcă care conțin hormoni estrogeni (care au un rol crucial în fixarea calciului în oase).
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 20.04.2022
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!