Mierea de albine – alimentul minune care reduce riscul bolilor de inimă

20.APRILIE.2022
Mierea de albine – alimentul minune care reduce riscul bolilor de inimă

Categorie: Sanatate si Nutritie Autor: Roxana Florescu Zodiacool Foto:pixabay.com

Mierea de albine este o pastă semilichidă, dulce, obținută de către albine din zaharurile găsite pe florile și pe frunzele plantelor.

Mierea poate fi din soiuri diferite, gustul și textura depinzând de tipul plantelor din care provine nectarul cules de către albine. Cu o compoziție chimică extrem de complexă și unică, mierea poate fi păstrată pe termen nelimitat.

Este un aliment și medicament de excepție, conținând apă biologică și zaharuri (fructoză, glucoză, maltoză, zaharoză), o serie de vitamine, de minerale, de ceruri, de enzime.

Printre cele mai importante vitamine se numără cele din complexul B și, în cantități mai mici, vitaminele C, A, D și K. Mierea mai conține minerale ca potasiu, calciu, magneziu, fosfor, la care se adaugă cantități mici de seleniu, crom și iod.

Bine de știut:

- în scop terapeutic, mierea nu se adaugă în lichide fierbinți, care au o temperatură mai mare de 42 de grade Celsius, deoarece își pierde unele dintre proprietăți;

- copiilor sub un an nu li se administrează deloc miere de albine, aceștia fiind foarte sensibili la anumite microorganisme care se pot dezvolta în miere;

- la copiii mai mari, doza potrivită este de 2-3 lingurițe de miere pe zi, consumată fie ca îndulcitor pentru ceai sau lapte, fie pe pâine sau biscuiți ori cu cereale integrale;

- adolescenții pot consuma până la 15 lingurițe de miere (70 de grame), iar adulții - 20 de lingurițe pe zi (100 g).

Valori nutriționale pentru 100 grame miere crudă

Calorii: 325
Proteine: 0.4
Lipide: 0
Carbohidrați: 81
Fibre: 0

Beneficiile consumului de miere

- este cel mai rapid și puternic energizant natural prin caloriile, mineralele, vitaminele și enzimele de care organismul uman are nevoie;

- stimulează sistemul imunitar, fiind bogată în vitamine, minerale, enzime care protejează organismul de bacterii;

- este un puternic antiinfecțios natural, acționând asupra principalelor sisteme și aparate din organism, de la tubul digestiv și căile respiratorii, până la nivelul pielii și al mucoaselor;

- tratează afecțiunile digestive (constipație, colită de putrefacție, arsuri la stomac, ulcere, gastrite, diaree), deoarece favorizează normalizarea florei intestinale, neutralizează bacteriile de putrefacție, are un efect calmant gastric, protejează mucoasa gastrică;

- reduce riscul bolilor de inimă, cât și al cancerului, datorită concentrațiilor diferite de polifenoli, care sunt puternici antioxidanți;

- favorizează pierderea în greutate, datorită zahărul prezent în aceasta, cu o compoziţie diferită de cea care se găseşte în alţi îndulcitori (stimulează metabolismul și neutralizează mecanismele cerebrale responsabile pentru pofta de dulciuri);

- contribuie la scăderea nivelului de colesterol prin complexul de vitamine și efectul său benefic asupra nivelului de compuşi antioxidanţi din organism;

- promovează somnul de calitate, întrucât zahărul conținut de aceasta creşte nivelul de insulină din sânge, care eliberează apoi hormonul fericirii, transformat în melatonină (hormon care promovează somnul sănătos);

- protejează oasele și previne osteoporoza, datorită cantităților mici de lăptișor de matcă care conțin hormoni estrogeni (care au un rol crucial în fixarea calciului în oase).

loading...
CONTINUĂ SĂ CITEȘTI
Rețele Sociale
Mod de plată
Abonează-te la newsletter pentru noutăți
© Copyright 2016 - 2020 Zodiacool SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.