Rozmarinul – descoperă alimentul minune care te ajută să trăiești mai mult
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o plantă aromată, cu frunze de culoare verde, lucioase, sub formă de lance, flori de culoarea albăstrui palid
sau uşor violacee, miros plăcut, aromat și gust astringent - amărui. Rozmarinul, plantat în grădină sau în ghivece, este un aliment – medicament la îndemâna oricui. Frunzele sale conţin în principal un ulei volatil bogat în borneol, camfor, eucaliptol, precum şi flavonozide, acid rozmarinic şi un alcaloid, rozmaricină.
În bucătărie, frunzele de rozmarin se folosesc, proaspete sau uscate, la preparatele cu carne, la cele pe bază de cartofi, în mâncărurile de legume, dându-le un plus de aromă. Se poate adăuga rozmarin în dressinguri, supe, bulion, marinate sau sosuri, cartofi prăjiți sau omletă.
Rozmarinul poate fi consumat și sub formă de ceai: 2 linguri de frunze uscate şi mărunţite opăresc cu 250 ml apă clocotită şi se lasă la infuzat, timp de 30 minute, apoi se filtrează. Se îndulceşte după gust, cu miere. Se consumă până la 3 căni pe zi.
Valori nutriționale pentru 100 grame frunze de rozmarin proaspăt
Calorii: 131
Proteine: 3.3
Lipide: 5.9
Carbohidrați: 20.7
Fibre: 14.1
Valori nutriționale pentru 100 grame frunze de rozmarin uscat
Calorii: 331
Proteine: 4.9
Lipide: 15.2
Carbohidrați: 64.1
Fibre: 42.6
Beneficiile consumului de rozmarin
- stimulează sistemul imunitar prin cantitățile ridicate de antioxidanți care neutralizează radicalii liberi;
- îmbunătățește digestia, având efecte secretoare puternice și acționând asupra sucurilor gastrice și digestive;
- contribuie la îmbunătățirea atenției și memoriei prin uleiurile volatile care hrănesc neutonii și stimulează realizarea sinapselor neuronale;
- previne dezvoltarea celulelor canceroase, datorită carnosolului, o substanță care afectează şi limitează capacitatea celulelor canceroase de a invada ţesuturile învecinate;
- are efect bactericid (efecte antibacteriene) asupra Heliobacter pylori, o bacterie care se dezvoltă la nivelul stomacului, responsabilă pentru dezvoltarea ulcerului duodenal;
- este de ajutor în curele de slăbire, deoarece conține antioxidanți care stimulează arderea grăsimilor;
- curăță și susține activitatea ficatului și colecistului, având acțiune detoxifiantă;
- ajută la scăderea nivelului colesterolului și al trigliceridelor, fiind recomandat în ficat gras (steatoză hepatică), valori crescute ale colesterolului și trigliceridelor
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 09.04.2023
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!