Interzis mămicilor! Plante medicinale de evitat în perioada de alăptare
Ai devenit mămică? Ține cont de sfatul specialiștilor dacă folosești plantele medicinale pe durata alăptării. Plantele medicinale sunt remedii ideale pentru
diferite cure (de slăbire, imunizare) sau tratamente pentru anumite afecțiuni cronice și acute (constipație, balonare, răceală etc.). Însă când vine vorba despre alăptare, mămicile ar trebui să știe că plantele conțin substanțe active, care ajung în laptele matern și pot afecta sănătatea copilului.
Din păcate, există puține studii care să confirme efectul nociv al unor plante asupra bebelușului, însă specialiștii merg pe premisa de prevenție în acest caz.
Indiferent dacă mama își alăptează nou născutul la sân sau cu lapte stors cu pompa, se pare că în capul listei cu plante care ar trebui evitate sunt cele aromatice, cum ar fi salvia, cuișoarele.
De asemenea, ar fi ideal ca pe durata alăptării pe cale naturală mama să nu facă de una singură combinații de ceaiuri din plante, deoarece există riscul ca substanțele active ale plantelor să interacționeze și să dea naștere unor compuși toxici pentru organismul bebelușului. De aceea, ar fi recomandat ca mamele să cumpere produse-standard, de la farmacie.
Plante medicinale de evitat în perioada de alăptare:
Sunătoare
Această plantă, deși este eficientă împotriva depresiei postnatale, poate induce stări de amețeală bebelușilor.
Gențiană
De regulă se folosește în combinație cu echinacea pentru a întări sistemul imunitar, dar ar trebui consumată cu măsură de mămici, deoarece în doze mari poate afecta sănătatea creierului bebelușului.
Schinduf
Schinduful, chiar dacă stimulează lactația, consumat în cantități mari poate crește concentrația de zahăr din sânge, implicit din laptele matern, de aceea poate provoca colici sugarilor.
A nu se consuma pe durata alăptarii:
- usturoi, ceapă, aloe, crușin, chimen, tătăneasă, ceai verde, busuioc, mentă, rubarbă, salvie, anason stelat, lemn dulce, valeriană, cătină
Plante medicinale care nu au efecte secundare în perioada de alăptare:
- mușețel, ghimbir, tei, soc, salcâm, echinacea, păpădie, lavandă, cimbrișor
Ce trebuie să faci înainte de a consuma ceaiuri de plante în perioada lactației?
- A se consulta un medic sau nutriționist, pentru a alege un remediu naturist potrivit
- A se citi prospectul de pe cutiile cu ceai, în special capitolul efecte adverse
- A nu se depăși dozele recomandate, pentru a nu produce dereglări în organism
Autor: Maria Astra, publicat la data 23.08.2018
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!