Napii - adevărata armă în lupta cu stresul, anxietatea și depresia
Napul (Helianthus tuberosus), sau topinamburul, este o plantă – legumă cu tulpină dreaptă, înaltă de 1,5-3 metri, floare cu petale galbene, care, în sol,
Cuprins:
dezvoltă rădăcini puternice și rizomi, care aduc aminte de cartofi. Acești rizomi, foarte bogați în substanțe active, sunt partea prețioasă a plantei. Ei rezistă la frig și pot rămâne în pământ până în primăvară (când sunt mai dulci).
Cum se consumă napii în bucătărie
Napii se adaugă în ciorbe, în loc de cartofi, se fierb în apă sau pe aburi, se coc și se prăjesc. Se servesc cu diferite sosuri sau cu unt sau smântână. Tăiați felii și uscați la soare sau în cuptor (cu ușa întredeschisă), napii pot ȋnlocui biscuiții. Se pot servi cu lapte, ceai sau compot.
Cum se consumă napii în scop terapeutic
Mai ales persoanele cu diabet și HTA pot consuma 2-3 napi, pe stomacul gol.
Se consumă napi cruzi, fără sare sau condimente, câte 50 g de trei ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă. Sunt indicate cure de 30 de zile, cu câte o pauză de 10 zile între ele.
În salata de napi cruzi și rași se adaugă ulei nerafinat, morcov ras, un ou fiert sau mai multe legume, după sezon și preferințe. Se mai poate face salată din napi mere, varză murată, ceapă tăiată mărunt, pătrunjel, mărar și ulei nerafinat.
Important de reținut este și faptul că persoanele care au probleme cu glanda tiroidă nu ar trebui să exagereze cu consumul de napi și mai ales să nu îi consume cruzi, deoarece conțin niște substanțe care ar putea interfera cu hormonii.
Napii sunt legume bogate în vitaminele A, B1, B2, B4, C, fier, zinc, mangan, siliciu, aminoacizi și albumine.
Valori nutriționale pentru 100 grame napi
Calorii: 28
Proteine: 0.9
Lipide: 0.1
Carbohidrați: 6.4
Fibre: 1.8
Beneficiile consumului de napi
- sunt o adevărată armă în lupta cu stresul, anxietatea şi depresia, datorită cantităţilor importante de vitamine din gama B, precum B1, B2 şi B4;
- refac flora intestinală, deoarece conțin o formă de polizaharide insolubile numite inulină, care trece nedegradată de stomac și este folosită de bacteriile probiotice ca hrană;
- mențin tensiunea arterială optimă, datorită conținutului crescut de potasiu, fiind recomandați în cazul persoanelor hipertensive, dar și în cazul celor hipotensive;
- susțin reducerea nivelului de LDL (colesterol ‘’rău’’), favorizând eliminarea grăsimilor din organism; inulina trece nemodificată de partea superioară a tractului digestiv, fără a influența nivelul glicemiei; nivelul zahărului în sânge se stabilizează, funcționarea pancreasului se îmbunătățește;
- sunt recomandați persoanelor cu anemie, fiind bogați în fier;
- ajută în curele de slăbire, deoarece alungă senzație de foame, îmbunătățesc tranzitul intestinal și ajută la eliminarea toxinelor, au un efect tonic nervos și dau o anumită predispoziție spre efort fizic și dinamism.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 06.07.2022
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!