Descoperă cum poți ține la distanță cancerul. Sfecla roșie face minuni
Sfecla roșie (Beta vulgaris) este o legumă cu rădăcină cărnoasă, rotundă și turtită, sferică și ovală-lunguiață, de culoare - roșu aprins până la bordo,
care poate avea și dungi albe sub formă de inele. Rădăcina de sfeclă, consumată crudă sau fiartă (este mai plăcută la gust), are, pe lângă virtuțile ei culinare, și virtuți medicale.
Crudă, sfecla se introduce în salatele de crudități, în proporția 1:2 - 1:3, cu alte rădăcinoase, precum morcovul, țelina, pătrunjelul, ori cu salată verde sau varză roșie.
Sfecla fiartă se poate consuma sub formă de salată sau chiar borș. Sfecla crudă se mai poate consuma sub formă de suc, combinat cu măr, morcov, țelină, etc.
Valori nutriționale pentru 100 grame sfeclă fiartă
Calorii: 37
Proteine: 1.4
Lipide: 0.2
Carbohidrați: 8.5
Fibre: 1.7
Beneficiile consumului de sfeclă roșie
- previne bolile de sânge, fiind bogată în fier, dar și în vitamina C, magneziu, mangan şi vitamina B6, care sunt esenţiale pentru asimilarea acestui oligoelement, dar şi pentru producţia de globule roşii;
- previne încărunțirea precoce a părului, favorizează procesul de consolidare a fracturilor și susține activitatea pancreasului prin conținutul de cupru;
- menține sănătatea organelor de reproducere, previne apariția coșurilor, a furunculozei și căderea părului, protejează vederea și previne infarctul mioardic, toate datorită zincului conținut;
- protejează ficatul, scade nivelul de zahăr în sânge, ajută în lupta cu scleroza și elimină surplusul de apă din organism, fiind bogată în mangan;
- favorizează metabolismul, fiindu-le extrem de benefică celor cu obezitate și care suferă de inhibarea funcțiilor tiroidei, prin conținutul de iod;
- blochează cancerul și previne îmbătrânirea, datorită iodului, vitaminelor (C, A, B1, B2), fibrelor insolubile și flavonoidelor;
- elimină din organism toxinele și îmbunătățește funcționarea tractului intestinal, fiind de mare ajutor împotriva obezității și constipației, toate grație celulozei conținute;
- este ideală pentru o dezvoltare sănătoasă a foetusului, datorită vitaminelor din complexul B (în special vitamina B9), precum şi oligoelementelor.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 11.07.2023
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!