Secale cereale - importanța consumului de secară
Secara (Secale cereale) este o cereală asemănătoare cu grâul, însă cu o formă mai lungă și o nuanță ce poate varia de la maroniu - gălbui și verde – cenușiu, având o aromă unică, puternică.
Este disponibilă în mai multe forme, de la boabe, faină, până la fulgi. Are proprietăți nutritive superioare grâului, deoarece conține mai mulți nutrienți, iar pâinea obținută din acest tip de făină este mai sățioasă. Secare este o foarte bună sursă de fibre alimentare, proteine, grăsimi sănătoase, celuloză, hidrați de carbon, și vitamine.
Printre vitaminele pe care le conține se numără vitaminele A, K, B1, E, B2, PP, precum și mangan, fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, substanțe azotate.
Valori nutriționale pentru 100 grame secară
Calorii: 335
Proteine: 14.8
Lipide: 2.5
Carbohidrați: 69.8
Fibre: 14.6
Beneficiile consumului de secară
̶ previne constipația sau cancerul de colon prin fibrele care reduc timpul de tranzit intestinal;
̶ îmbunătățește sănătatea intestinelor și ajută la ameliorarea simptomelor unor boli serioase, precum boala Crohn, întrucât încurajează producția de acid butiric, un acid gras necesar pentru un colon sănătos;
̶ ajută celulele canceroase să redevină normale, datorită acidului butiric care normalizează funcțiile celulare;
̶ reduce colesterolul și previne diabetul, fiind o sursă bogată de magneziu, un mineral cu influență pozitivă asupra enzimelor implicate în utilizarea de către organism a glucozei și secreției de insulină;
̶ este bună pentru diabetici, datorită fibrelor care previn fluctuația nesănătoasă a glicemiei din sânge, prevenindu-se astfel hiperglicemia;
̶ este recomandată persoanelor care doresc să slăbească, pentru că este săracă în calorii și bogată în fibre, ceea ce conferă un simțământ confortabil de sățietate;
̶ ajută în hipertensiune, precum și în cazul regimurilor fără sare, datorită conținutului scăzut de sodiu;
̶ combate arteroscleroza și bolile inimii, datorită conținutului mare de fibră, de vitamina E și de seleniu;
̶ întărește sistemul imunitar, datorită seleniului, un antioxidant puternic a cărui rol constă în vânarea și neutralizarea radicalilor liberi, periculoși pentru sănătate;
̶ elimină toxinele din organism, datorită cantității foarte mari de fibre alimentare.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 13.09.2023
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!