Transport gratuit peste 120 lei
Aplica

Rețetă mănăstirească pentru turtă cu julfă sau Pelincuțele Domnului

Rețetă mănăstirească pentru turtă cu julfă sau Pelincuțele Domnului

Crăciunul nu este Crăciun dacă în Ajun nu ne bucurăm de mireasma îmbietoare și gustul aromat al turtei cu julfă. Povestea acestui dulce ușor de pregătit,

cu ingrediente puține, dar excepțional de delicios ne duce în vremuri străvechi. Se spune că această prăjitură a fost inventată de gospodine din dorința de a oferi ceva bun familiei și colindătorilor în ajun de mare sărbătoare – Nașterea Domnului. Deoarece în această zi nu se consumă fierturi cu untdelemn, ci doar legume și fructe, a luat naștere această prăjitură, obținută din făină, apă și cremă din semințe de cânepă.

Atenție! E bine să știm că specia de cânepă ce crește pe teritoriul țării noastre nu face parte din categoria plantelor psihotrope interzise prin lege, deoarece nu are efecte halucinogene (doar cânepa indiană are aceste proprietăți, dar ea nu poate fi cultivată în România, decât în sere, deoarece are nevoie de temperaturi mai ridicate decât cele specifice climatului din zona noastră). Așa că poate fi folosită fără grijă în preparate.

Best seller

Pentru aproximativ 30 de porții de turtă cu julfă (numită și pelincuțele Domnului) preparate după o rețetă tradițională păstrată încă în mănăstiri și puține gospodării, aveți nevoie de:

- 4 kg făină albă
- 3 kg zahăr
- 5 kg semințe cânepă
- 16 litri de apă
- 1 kg miez nucă măcinată
- 3 kg biscuiți măcinați
- 5 sticluțe cu esență de vanilie

Se face un aluat destul de tare din făină și un praf de sare (fără drojdie!). Imediat ce ai făcut coca, împarte-o în părți egale de dimensiunea unui măr, pe care apoi le întinzi foarte bine cu făcălețul până când au rezultat foițe subțiri. Acestea se coc pe plita încinsă și se lasă la uscat (de preferat, două-trei zile).

Îți recomandăm

Sămânța de cânepă se usucă în cuptor (tradițional este în sobă) și apoi se macină fin, prin râșnița de piper ori cafea. Aceasta se pune într-un vas mare peste care se adaugă 5 litri de apă caldă și se amestecă bine cu o lingură de lemn, până când apa are o culoare alb-gălbuie. Se strecoară lichidul (numit în unele zone lapte de găină) într-o oală. Apoi, se repetă operațiunea cu alți 5 litri de apă caldă. După ce ai strecurat noul „lapte de găină” și ai în oală 10 litri de lichid, îl pui la foc mic, până începe să clocotească.

Ce se întamplă în următoarele 12 luni

În acest moment, se va forma deasupra o cremă, asemănătoare urdei, pe care trebuie să o iei ușor cu o paletă și să o lași la răcit. Apoi, peste această cremă răcită adaugă biscuiții, nuca, esența de vanilie și zahăr după gust și amestecă-le până obții o pastă.

Separat, pune 6 litri de apă cu 1 kg de zahăr la fiert, până obții un sirop (nu se lasă la răcit, ai nevoie de el fierbinte), prin care vei trece turtele uscate. Pune turtele îmbibate cu sirop într-un platou, iar la fiecare câteva foi așterne un strat de cremă. Deasupra ultimei foi, poți presăra niște miez de nucă măcinată sau orice îți dorești pentru aspect. În final, după ce s-a răcit prăjitura, păstreaz-o la frigider.

Crăciun fericit și poftă bună!

Viziteaza magazinul online