Povestea Dragobetelui: superstiţii din bătrâni pentru un an plin de iubire
Februarie este luna iubirii, după internaționalul Valentine's Days urmează sărbătoarea românească a erosului – Dragobete. Desoperă legenda și tradițiile
Cuprins:
acestei frumoase sărbători! Una dintre legende spune că Dragobetele (sau Dragomir), fiul Dochiei, este zeul dragostei și al bunei dispoziții, echivalentul lui Cupidon din mitologia romană și al lui Eros din cea greacă.
Mai este numit în vechile legende și Cap de Vară (sau de Primăvară) ori Năvalnicul. În toate scrierile este prezentat ca un tânăr frumos și iubăreț, cu o abilitate aparte de a „lua mințile” fetelor.
Superstiții de dragobete
Dragobetele este sărbătorit din vremuri străvechi pe 24 și 28 februarie sau 1 și 25 martie, când se făceau dansuri mari, pentru ca cei singuri să-și găsească jumătățile, iar cei aflați în relații să-și celebreze iubirea.
Unele superstiții au rămas, iar una dintre cele mai importante este întâlnirea dintre femei și bărbați pentru ca iubirea să reziste tot anul, la intensitate maximă.
O alta spune că fetele nemăritate trebuie să strângă zăpada netopită, din care să își facă rezerve de apă pentru a se spăla pe față la sărbători importante din perioada următoare, cu credinţă că aceasta are proprietăţi magice de atracţie.
Dragobetele este și patronul păsărilor, de ziua sa considerându-se că acestea se „logodesc”, asemenea tinerilor îndrăgostiți.
În final, vă dorim să vă distraţi în această zi de sărbătoare, cu atât mai mult cu cât tradiţia spune că toţi cei care merg la petreceri de Dragobete au un an plin de iubire, bunăstare şi belşug şi sunt feriţi de boli şi tristeţe.
Autor: Andreea Inea, publicat la data 13.02.2019
Taguri: dragoste
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!