Transport gratuit peste 140 lei
Aplica

Tradiții și obiceiuri de Paște

Tradiții și obiceiuri de Paște

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din lumea ortodoxă, fiind celebrată de majoritatea oamenilor din lume. În jurul acestei sărbători s-au creat o multitudine de tradiții și datini pascale.

Tradiții Românești specifice Paștelui

Încondeierea ouălor de Paște

Acestea se vor pregăti în Săptămâna Patimilor, de cele mai multe ori în Joia Mare. Se zicea că ouăle încondeiate în această zi nu se vor strica tot anul.

Înoirea hainelor

În Duminica Învierii, există obiceiul că oamenii să se îmbrace cu haine noi, semnificație a primenirii trupului și a sufletului. Pentru unii însă, înnoirea o reprezintă venirea primăverii.

Lumina Sfanta

Luarea Luminei Sfinte la miezul nopții reprezinta o tradiție foarte importantă.

La oră 12 se stinge lumina în Biserică, iar credincioșii vin și iau lumina de la preot după care o duc acasă. Tot în această noapte, la sfârșitul slujbei se oferă pască înmuiată în vin.

Best seller

Spălatul pe față în prima zi de Paște

Înainte de a va îmbrăca, în dimineață zilei Învierii, puneți într-un ibric apă rece, un ou și un ban de argint și spălați-vă cu această apă pe față. Astfel, potrivit tradiției populare, veți fi roșu în obraji că oul, tari ca argintul și veți avea belșug.

Mielul de Paște

Mielul este simbolul Mântuitorului Iisus, care a fost sacrificat ca să salveze omenirea.

Pasca de Paște

Pasca, crucea de pe ea sau anafura sunt considerate de leac, de aceea se păstrează bucăţi din ele peste an.

Învierea celor morți

De Paşti, există credinţa că cerurile se deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă acasă, pentru a-şi proteja rudele dragi.

Îți recomandăm

Stropitul fetelor cu parfum

Obiceiul stropitului cu parfum, presupune ca băietii să meargă în familiile în care există cel puțin o fată, pe care o udă cu parfum, pentru a nu se veșteji.

Fetele stropite de Paște vor avea noroc tot anul, în timp ce băietii care uită de această datină vor fi urmăriti negreșit de ghinion!

Cea mai mare tradiție care are loc în fiecare casă, indiferent de zonă sau țara, este reprezentată de faptul că toată familia se adună în jurul mesei și petrec momente divine alături de cei dragi.

Viziteaza magazinul online