Accident vascular cerebral – primele semne, primul ajutor
Semne ușor de recunoscut care preced accidentul vascular cerebral, cât de repede trebuie să intervenim medical. Accidentul vascular cerebral ischemic, AVC, este
una dintre cele mai periculoase afecţiuni cu care societatea se confruntă în prezent. Statisticile arată că în România se înregistrează 65.000 de AVC anual, dintre care 50.000 sunt ischemice. După un AVC de obicei pacientul rămâne cu sechele, paralizie, demență.
Ce este accidentul vascular cerebral?
Accidentul vascular cerebral, AVC, este o afecțiune neurologică ce apare în urma blocării unui vas de sânge care irigă o anumită zonă a creierului, ceea ce duce la moartea neuronilor. Acesta reprezintă un caz de maximă urgență medicală, deoarece cu cât se intervine mai târziu, cu atât mor mai mulți neuroni și sechelele vor fi mai grave.
Este important să cunoaștem care sunt primele semne ale unui AVC, deoarece există un tratament rapid, tromboliza intravenoasă, care poate salva pacientul de paralizie, însă acesta are rezultate doar dacă se administrează în primele 3-3.5 ore de la apariţia semnelor de AVC. Tratamentul se poate administra la spitalele de Neurochirurgie.
DE INTERES: Senzație de amețeală? Cauze emoționale și metode de prevenire ale vertijului
Semnele unui AVC ischemic sunt uşor de recunoscut
- probleme de coordonare a mișcărilor ca urmare a scăderii forței pe o mână, pe un picior sau pe o jumătate de corp, ceea ce conduce la imposibilitatea pacientului de a se deplasa, acesta cade din picioare
- tulburare de concentrare, pacientul nu mai știe ce anume face și ce vorbește
- se instalează o asimetrie facială și o privire fixă, ciudată (persoana dă semne de nebunie, demență)
- se lasă colţul buzei sau apare o paralizie pe jumătate de față
- apar tulburări de vorbire, cuvintele nu mai sunt inteligibile
- pacientul devine foarte agitat, nervos
- pacientul acuză amorțirea unei anumite părți a corpului.
Din păcate sunt puțini pacienți care își dau seama singuri de aceste semne, de regulă șansa ca aceștia să ajungă din timp la spital pentru a beneficia de tratamentul de urgență depinde de vigilența și ajutorul celor din jur.
S-a constat că familiile celor care au suferit un AVC și au rămas cu paralizie trec la rândul lor prin depresii, cauzate de regretul și sentimentul apăsător de vină că nu au știut cum să recunoască semnele unui AVC și să acorde primul ajutor.
Autor: Maria Astra, publicat la data 25.04.2018
Taguri: dragoste
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!