Ziua Marelui Mucenic Gheorghe – cum se găsesc neștiutele comori din adâncuri!
Ziua de 23 Aprilie este o zi importantă pentru credincioșii ortodocși, ei sărbătorindu-l pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Sărbătoare a fost marcată de-a
lungul anilor cu numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții. Iată care sunt cele mai cunoscute obiceiuri de Sfântul Gheorghe.
La sate, oamenii pun brazde de iarbă și crenguțe de fag, pentru că se spune că Sfântul Gheorghe vine de ziua sa printre oameni și atunci când poposește la casa cuiva își leagă calul de stâlpul de la poartă, iar astfel acesta va avea ce mânca până se întoarce Sfântul la el.
Pe de altă parte, acest gest simbolizează venirea primăverii, renașterea naturii și revenirea la viață. În plus, se spune că mugurii de pe crenguțe au puterea de a proteja casa de duhurile rele.
Se face focul pe câmp, iar oamenii trec peste el, prin fum, pentru a fi feriți tot anul de boli necruțătoare. Tot din același motiv, casele se tămâiază.
În popor, există credința că de ziua Sfântului Gheorghe comorile ascunse în pământ ard, putând fi descoperite astfel. Pentru a le putea găsi, cel ce le caută, nu trebuie să spună nimănui.
Similar altor sărbători mari ale creștinătății, în ajunul Sfântului Gheorghe, fetele nemăritate își pot vedea ursitul oglindit în apa de izvor, pusă într-un vas din care nu s-a băut.
Un obicei ceva mai greu este să nu se doarmă în noaptea dinainte de ziua Marelui Mucenic, pentru că altfel vor fi adormiți tot anul ce urmează. Apoi, se spune că cel care aleargă înainte de a răsări soarele, va fi sprinten tot anul.
În această zi, se dau de pomană lactate – lapte, caș sau brânză.
La mulți ani sărbătoriților!
Autor: Maria Poinescu, publicat la data 22.04.2020
Taguri: casa
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELLCOME GIFT
LA ORICE COMNADĂ!