Tradiții și obiceiuri de Întâmpinarea Domnului sau Stretenia gheții
Cine nu ţine Stretenia, n-are spor în casă. Creștinii sărbătoresc pe 2 februarie Întâmpinarea Domnului, zi cunoscută în popor și ca Filipinii de iarnă
Stretenia, Stretenia gheții sau Martirii de iarnă este ziua în care Fecioara Maria l-a dus la templu pe Iisus, la 40 de zile de la naștere, conform vechii legi.
În tradiția populară românească, Stretenia este văzută ca o sfântă ocrotitoare a celor nevoiași. Una dintre tradiții este legată de lumea satului, conform căreia capul familiei mergea de dimineață la vie cu bundarete şi o sticlă de vin.
După ce dădea ocol viei de trei ori, punând câte o bucată de bundarete în fiecare colţ al vie și bând o gură de vin.
La final, rostea această incantație: „Doamne, să-mi faci strugurii ca bundaretele de mari! Bună dimineaţa, vie! Mulţumesc, Ilie!”.
Apoi, ținea acasă praznicul Streteniei. Se spune că această sărbătoare este extrem de importantă, iar cine nu ţine Stretenia, nu are spor în casă. Nu se muncește deloc – nici măcar cu mătura nu e bine să se dea.
Se pot face și previziuni meteo – dacă e zi frumoasă, atunci va fi la fel până la Sfântul Gheorghe. În schimb, dacă e frumos și senin doar dimineață, atunci vremea în continuare va fi rea.
De asemenea, în credința populară, 2 februarie este și Ziua Ursului. Pe vremuri, copiii trebuiau unși cu grăsime de urs, pentru ca aceștia să fie la fel de puternici ca urșii.
Ar fi bine să nu uităm de aceste obiceiuri, deoarece acestea sunt moștenirea fiecăruia dintre noi de la străbunii noștri!
Autor: Andreea Inea, publicat la data 27.02.2020
Taguri: casa, zodia fecioara
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!