Feng Shui Istoric
Primele texte despre Feng Shui au o vechime de peste 5000 de ani și au fost descoperite în China. Filosofia Taoistă consideră că omul este o copie în
miniatură a Universului, adică ceea ce este sus în Cer, se găsește și jos, pe Pământ. De aceea, mișcarea energiei Qi este importantă în armonizarea omului cu natura. De-a lungul timpului, prin studii și practică, specialiștii feng shui au generat o serie de principii și reguli feng shui cu ajutorul cărora (dacă sunt aplicate corect), se obțin îmbunătățiri reale în viața oamenilor. Chinezii cred că datorită metodelor feng shui, China a cunoscut cea mai înfloritoare dezvoltare, descrisă în textele istorice ca perioada de aur, în timpul dinastiei Tang.
Feng shui-ul face parte din cele 5 Arte ale Metafizicii Chineze:
Shan- Tai Chi Chuan, Qi Gong,
Yi- Medicina chineză,
Ming– Bazi-Astrologia chineză,
Pu - Yi-Jing.
În timpul dinastiei Tang (618–690 & 705–907), împărăteasa Wu Zetian a fost numită Patroana Feng Shui-ului, iar China a cunoscut cea mai înfloritoare perioadă în ceea ce privește educația, știința și economia, fiind cunoscută ca perioada de aur. Feng Shui-ul a fost apreciat și în timpul dinastiilor Song și Ming.
Principiile feng shui sunt rezultatul unor studii aprofundate asupra naturii înconjurătoare și experiența acumulată de-a lungul timpurilor fac ca acestea să fie ușor de aplicat chiar și în timpurile moderne. Practicanții feng shui folosesc instrumente speciale pentru a aplica tehnicile și formulele feng shui.
Înainte de inventarea busolei magnetice metodele feng shui aveau legătură cu astronomia și făceau legătura dintre om, cer și pământ. Cel mai popular instrument de măsură folosit în feng shui este Luopan-ul.
Feng Shui – Luopan și energie Qi
Luopan, busola feng shui, a fost inventată în anul 2700 î.e.n. și este folosită de practicanții feng shui pentru a determina cele 8 puncte cardinale principale și cele 24 de direcții (munți).
Qi (chi) reprezintă forța vieții, o energie pozitivă sau negativă, invizibilă ce curge atât prin corpul uman, prin clădiri, cât și prin întreaga natură înconjurătoare. Energia Qi, numită și suflul cosmic al dragonului, joacă un rol important în practica feng shui.
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire - Distribuire în condiţii identice 3.0 Ne-adaptată .