Feng Shui tradițional
Feng shui-ul tradițional este un sistem complex de reguli legate de spațiu și de timp bazat pe observarea directă a formelor, folosirea culorilor, a obiectelor
de decor și a busolei. Cele mai vehi texte referitoare la tehnicile feng shui datează din secolul al IV-lea î.Hr. De-a lungul timpului, feng shui-ul a evoluat de la principiile Școlii Formelor, la teoriile Școlii Busolei, iar în prezent se aplică un feng shui care combină ambele metode, de aceea apariția rezultatelor este mult mai rapidă decât în trecut.
Școala Formelor - Ti Li
Școala Formelor este cea mai veche școală de feng shui și a fost inițial folosită în feng shui-ul Caselor Yin, pentru a poziționa mormintele într-un mod menit să aducă beneficii materiale și spirituale urmașilor. În prezent, teoria Școlii Formelor este folosită în practica feng shui pentru casele Yang, adică pentru clădirile în care locuiesc oameni, în timpul vieții.
Prin formă, în feng shui se înțelege conturul mediului înconjurător: munți, dealuri, direcția și forma curgerilor de apă, relieful câmpiilor, toate fiind sub directa acțiune a vântului (feng) și a apei (shui). Școala Formelor se bazează pe conceptul yin-yang, pe teoria celor 5 elemente (Wu Xing: apă, lemn, foc, pământ, metal) și pe conceptul celor 5 animale celeste: phoenixul roșu, dragonul verde, tigrul alb, țestoasa neagră și șarpele galben, care se interpretează în mod simbolic.
Cel mai important simbol al Școlii Formelor este magicul Dragon verde. Maestrul Yang, fondatorul Școlii Formelor susține că, acolo unde există un dragon (yang) trebuie să existe și un tigru (yin), în caz contrar se acumulează energie negativă. Scopul aplicării metodei din Școala Formelor este de a găsi sau de a crea locuri cu energie Qi, energie benefică.
Școala Formelor, fiind bazată pe intuiție și observare cu ochiul liber, dă nașterii artei în feng shui. Pentru a completa fundamentul teoriei feng shui și a crea partea sa științifică, maeștrii au pus la punct și formule speciale care au ca punct de pornire citirea corectă a punctelor cardinale cu ajutorul busolei, de aici și denumirea de Școala Busolei.
Școala Busolei - Liiqi Pai
Școala Busolei a luat naștere după apariția Școlii Formelor și cuprinde tehnici de calcul bazate pe cele 8 direcții cardinale care au fiecare o energie Qi unică. Fiecare direcție se determină precis cu ajutorul busolei Luopan. Școala Busolei folosește pe lângă formule de calcul și simboluri din Yi-Jing (cele 8 trigrame) care formează Bagua (Pa Kua).
În amenajarea dormitorului, biroului și a camerelor importante din locuință sau de la muncă, se ține cont de principiile Școlii Busolei (formule), de data nașterii ocupanților și de orientarea clădirilor care se determină cu ajutorul busolei Luopan. În lipsa unei busole Luopan, se poate folosi o busolă magnetică.
Scopul în Școala Busolei este de a decora interiorul și exteriorul clădirilor, de a determina care sunt locurile dintr-o clădire care au energie pozitivă, de a plasa anumite simboluri feng shui astfel încât norocul în familie și la lucru să sporească.
Școala Busolei are în prezent mai multe ramuri, care cuprind: Formula Stelelor Zburătoare, Formula celor 8 tipuri de case - Ba Zhai, Formula celor 8 aspirații, Formula Porții Dragonului, Metoda papirusului mov-alb, Formula ascensiunii dragonului, Metoda Dragonului apei, Feng Shui simbolic etc. Fiecare ramură din Școala Busolei folosește metode diferite și au ca punct de plecare fie numerologia, fie timpul și spațiul, fie astrologia.
Această operă este pusă la dispoziţie de ZODIACOOL sub Licenţa Creative Commons Atribuire - Distribuire în condiţii identice 3.0 Ne-adaptată .