Teoria celor cinci elemente Feng Shui. Cicluri 5 elemente. Foc și apă

Wu Xing este teoria celor 5 elemente Feng Shui. Numite și 5 faze de dezvoltare ale energiei, cele 5 elemente: Pământ, Metal, Apă, Lemn și Foc sunt deseori

asociate cu cele 5 planete Jupiter, Saturn, Mercur, Venus, Marte și au un impact major asupra vieții pe Pământ. În filosofia chineză se consideră că la baza existenței se găsește energia fundamnetală Qi. Energia fundamentală Qi se scindează în Yin, energie de tip feminin, și Yang, energie de tip masculin. Yin și Yang umăresc să se unească, să se armonizeze, iar din mișcarea lor iau naștere cele 5 elemente, elemente care generează toate fenomenele din natură.

Cele 5 elemente Feng Shui sunt folosite în feng shui pentru a controla fluxul de energii, în artă, astrologie și muzică pentru armonie, iar în medicină atât pentru tratarea unor afecțiuni și a menține o stare bună de sănătate.

Loading...

Cele cinci elemente cunoscute în arta Feng Shui sunt de factură naturală, fiecare având un rol la fel de important și reprezentând anumite proprietăți ale energiei qi: lemnul, focul, pământul, metalul și apa.

Cele 5 elemente naturale din Feng Shui sunt asociate cu simțurile omului (vederea, atingerea, gustul, auzul și mirosul), așadar, arta Feng Shui demonstrează faptul că natura umană se contopește cu mediul încojurător. Cele 5 elemente din Feng Shui sunt caracterizate de simțurile omului, la fel cum și o locuință este oglinda unui om.

Lemnul, element de vegetație, găsit în stare brută sau produs artificial este asociat cu arborii. Rigid sau maleabil, lemnul poate lua orice formă și reprezintă metafora creativității omului. Ca așezare, lemnul este legat de partea estică, de unde răsare soarele, simbolizând primăvara, verdele frunzelor, trezirea naturii. Atunci când lemnul este folosit în direcții diferite decât est, în cantități inegale față de restul materialelor, lemnul atrage lipsa de creație și sociabilitate. Lemnul în Feng Shui, poate fi interpretat și realizat sub mai multe moduri: pereți de lemn, podeaua, șidrilele și căpriorii acoperișurilor, mobilier, elemente cadrului natural (copaci, arbuști), plante și flori ornamentale, obiecte sub formă de copaci.

lemn-feng-shui

Focul în Feng Shui are ca punct cardinal specific sudul, fiind un element de tip Yang. Acesta semnifică soarele, anotimpul cel mai călduros și este asociat cu nuanțe de roșu. Așadar, focul reprezintă o metaforă a inteligenței omului și a pasiunii. Centrele intelectuale și creative (școlile, bibliotecile), dar și fabricile care utilizează focul ar fi de preferat să fie așezate către partea sudică. Focul în Feng Shui este reprezentat de o serie de elemente: șemineuri, lumânări, candelabre, ferestrele largi cu lumină puternică și caldă, aparate electrice, obiecte decorative ce semnifică lumina sau focul, materiale fabricate pe bază de foc (pielea, lâna, etc.), obiecte sub formă de con, piramidă, triunghiuri ( forma pe care o ia focul atunci când se întețește), nuanțe de roșu.

foc-feng-shui

Pământul, element natural de suținere și sprijin, în Feng Shui capătă un sens metaforic prin faptul că acesta reprezintă bogăția materială (terenuri, spații imobiliare), dar și calități omenești, precum: sinceritate, onestitate, răbdare. Pământul se află în centrul celor 5 elemente ale Feng Shui-ului, fiind baza acestora și se poate întâlni în mai multe surse: obiecte ceramice, porțelanuri, gresii, blocuri sau ziduri de cărămidă, tablouri peisagistice, forme pătrate, nuanțe pământii.

pamant-feng-shui

Metalul este un element ce se obține prin topire, cu ajutorul focului, așadar, în Feng Shui, metalul simbolizează prosperitatea afacerilor și sursele financiare. Metalul face trimitere și la monezi sau pietre prețioase. Clădirile precum băncile, casele de schimb valutar, magazinele cu bijuterii se află sub influența metalului și este de preferat să fie proiectate cu acoperiș boltit, să conțină ogive sau arcade. O altă soluție ar putea fi portițele boltite construite deasupra căii de acces a clădirii. Ca punct cardinal, metalul trebuie situat în vest, la apusul soarelui, unde este mai multă umbră, fiind un element Yin. Culorile specifice sunt: albul, tonurile de gri, auriu sau argintiu. Metalul poate fi reprodus sub mai multe tipuri de obiecte: metale de orice tip, podele, elementele de construcție ale clădirilor (fier-beton), cristale, marumură, pietre de orice natură, sculpturi din metal sau orice alte tipuri de obiecte sferice.

metal-feng-shui

Apa desemnează acțiuni precum comunicarea, călătoriile sau învățatul. Apa, așadar, reprezintă noblețe și puritate și poate fi asociată cu arta și literatura. Culoarea specifică apei este negrul și ca direcție aceasta trebuie să se regăsească în partea nordică sub mai multe forme: acvarii, fântâni, lacuri, ferestre, decorațiuni sau obiecte din sticlă, obiecte asimetrice și de formă liberă.

apa-feng-shui

În Feng Shui, cele cinci elemente interacționează între ele și dau naștere la 3 CICLURI:

  • 1. creație,
  • 2. consum,
  • 3. distrugere.

1. Pentru a amplifica fluxul de energie pozitivă se folosește ciclul de CREAȚIE: apă-lemn-foc-pământ-metal-apă. Este lesne de înțeles că apa crește plantele (lemnul), lemnul se pune pe foc, cenușa focului se amestecă cu pământul, din pământ se extrage metalul, iar metalul topit este fluid (apa). 

cicluri 5 elemente feng shui

2. Pentru a diminua o energie în exces se folosește ciclu de CONSUM: apă-metal-pământ-foc-lemn-apă. 

3. Pentru a bloca energia negativă se folosește ciclul de DISTRUGERE: apă-foc-metal-lemn-pământ-apă.

În acest fel iau naștere remediile feng shui, aceste remedii feng shui sunt un rezultat al relației dintre elemente, adică al ciclurilor celor 5 elemente. În prezent, remediile feng shui sunt denumite decorațiuni feng shui.

Teoria celor 5 elemente: Wu Xing

LEMN. Lemnul este prosper în cele 72 de zile de Primăvară și aduce abundență, VITALITATE.
FOC. Focul este la capacitate maximă în cele 72 de zile de Vară și atrage înflorire, DEZVOLTARE și activitate intensă.
PĂMÂNT. Pământul guvernează 72 de zile formate din 4 seturi a câte 18 zile fiecare, ce despart cele 4 anotimpuri și asigură o trecere ARMONIOASĂ de la un tip de energie la altul.
METAL. Metalul are influența cea mai mare în cele 72 de zile de Toamnă când favorizează strângerea recoltelor, culegerea REZULTATELOR.
APĂ. Apa își face simțită acut prezența în cele 72 de zile de Iarnă și predispune la ANALIZĂ mentală și tragerea concluziilor.

Cele 5 elemente din feng shui își au utilitatea în interpretarea octogonului Bagua și a coloanelor destinului din astrologia chineză.

Caracteristici 5 Elemente Feng Shui

Fiecare din cele 5 elemente Feng Shui are anumite calități, culoare, direcție, semnificație și guvernează anumite organe din corpul uman.

Glisează tabelul pentru a vizualiza informația completă:

Element LEMN FOC PĂMÂNT METAL APĂ
Calități bunătate
compasiune
pasiune
eleganță
statorncie
încredere
hotărâre
justețe
înțelepciune
inteligență
Culoare verde roșu galben alb negru
Direcție Sud-est
Est
Sud Sud-vest
Nord-est
Centru
Nord-vest
Vest
Nord
Semnificație Germinație Creștere Coacere Seceriș Depozitare
Organe Ficat
Vezica
biliară
Inimă
Intestin
subțire
Stomac
Splină
Pancreas
Plămâni
Intestin
gros
Rinichi
Vezica
urinară
AFLĂ MAI MULT

Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie de ZODIACOOL® sub Licenţa Creative Commons Atribuire - Distribuire în condiţii identice 3.0 Ne-adaptată.

loading...

Horoscop zilnic și alte mofturi

Informații proaspăt scoase, plus, ca supliment, tot stocul de specialități de folosit zilnic pentru uz personal. Nimic nu este reprodus, totul este constatat sec, neutru și obiectiv.

Astrologul te ajută să scurtezi perioada de căutări care urmează, prin cunoașterea tendințelor și predispozițiilor zodiei:

O zi reușită se organizează după horoscop!

Alege să cunoști predispoziții, să afli cum poți avea o stare pozitivă și să-ți satisfaci curiozitățile despre lumea în care trăim.

Loading...
Ingrediente esențiale date în avanpremieră

Din cele interesate care nu seamănă cu nimic din ce-a fost, din ce este și din ce va fi. Azvârlim provocări în spațiu public și niscaiva specialități ca să iasă ceva legat, unitar, comestibil și apreciabil.

Chibzuința este bună, dar moderată, fiindcă pentru a câștiga trebuie să faceți și
Horoscop saptamana viitoare cu previziunile situațiilor neașteptate. Iată ce schimbări

MAI JOS, GĂSEȘTI ARTICOLE PE ACELAȘI SUBIECT

Toate-s la subiect

Subiecte fierbinți și mii de producții validate de cititori, nu de critici. Ăia critică, de asta iau lovele, nu ca să aplaude!

Horoscoape, numere și alte capricii

Informații calde calde, savuroase și tot felul de curiozități din toate domeniile, numai bune de folosit zilnic în propriul beneficiu.

Cele populare, din gură-n gură

Nu vă gândiți, vă rog, la necreștinești! Sperăm să nu ni le subtilizeze careva, că-s de-a casei și cititorii le tot bagă în fața ochilor.

Descoperiri simple și de efect

Trecute prin filtrul minții și prin condeiul străluciților prelucrători sunt băgate ca să ia fața. Cum vă place? Nouă, ne plac!

Ultraspecializate de calibru

Unii, mulți, foarte mulți, majoritatea, dintre dumneavoastră, stimați cititori, ați rămas uluiți de o chestie din aceste isprăvi. Și-s fără improvizații!

MAGAZIN ONLINE
Mai multe constatări, luate la un loc

Din păcate, din fericire, toate-s ale noastre. Chestia e că merg și pe la alte case, dar nu ne supărăm dacă ne citează.

UNIC ÎN ROMÂNIA

Astrologie ZODIACOOL

Cu certitudine este primul horoscop online personalizat pe ore din România

Calcule ZODIACOOL

Numerologie și primul calculator de date favorabile ZeRiXue

Feng Shui ZODIACOOL

Primul calculator Feng Shui online din România pentru dragoste, sănătate și bani.

Noutăți pe ZODIACOOL: Horoscop cu previziuni astrologice pentru dragoste și bani.

Vezi care sunt predispozițiile și fii la curent cu influența pe care o au planetele asupra vieții și asupra evenimentelor din viață. Horoscop anual cu previziuni pe dragoste și relații, carieră și bani, sănătate.

Horoscop azi pe zodii
DE INTERES

Rețele Sociale

Mod de plată

Abonează-te la newsletter pentru noutăți

© Copyright 2016 - 2019 ZODIACOOL SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.