Tradiții în cea mai cunoscută noapte de magie a verii, a Sânzienelor

22.IUNIE.2019
Tradiții în cea mai cunoscută noapte de magie a verii, a Sânzienelor

Categorie: Tradiții Românești Autor: Andreea Inea ZODIACOOL Foto:crestin-ortodox.ro

Descoperă ce trebuie să faci în noaptea de 23 spre 24 Iunie pentru a-ți găsi jumătatea și pentru sănătate. Sărbătoare păgână, ce se regăsește și în calendarul ortodox,

ziua Sânzienelor sau Drăgaica este sărbătorită pe 24 Iunie. Se spune că este una dintre zilele de peste an cu cea mai mare încărcătură energetică, magică. Totodată, pe 24 Iunie este sărbătorită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Unele legende leagă Sânzienele de Diana, zeița romană a pădurilor și a vânătorii. Altele consideră că în această zi sunt sărbătorite micile flori de câmp cu același nume, denumite în unele zone ale țării și Frumoasele, Zânele sau Drăgaicele.

Se spune că Sânzienele sunt zânele bune ale pădurii, întruchipate ca tinere frumoase, vesele și blânde, ce îi ajută pe oameni să își găsească jumătatea, să se vindece sau să afle cum va fi recolta. În noaptea de 23 spre 24 Iunie, ele dansează și împlinesc diverse ritualuri pentru oameni.

Loading...

În Ajunul sărbătorii, la înserat, fetele și băieții culeg flori de sânziene și împletesc din ele coronițe pentru fete și femei (simbolizând Soarele), iar pentru băieți și bărbați, cruci. În mediul rural, se încing hore după ce se culeg florile, iar apoi coronițele și crucile de sânziene împodobesc stâlpii de la porți, ferestrele de la case și, în unele zone, mormintele.

Când noaptea a coborât, fiecare aruncă coronița pe casă sau în pat, punându-şi o dorință. Se spune că dacă aceasta este aruncată pe casă și rămâne pe acoperiș, dorința va fi îndeplinită.

Ziua Sânzienelor este și o sărbătoare a Soarelui, a vieții și a iubirii. În unele zone ale țării, flăcăii merg noaptea pe dealuri și aprind focuri peste care se sare, fiind numită și „noaptea focurilor” sau „făclia de Sânziene”.

Satele se iau la întrecere care are flacăra cea mai mare și mai vizibilă, iar băieții rotesc făcliile, încercând să scoată cât mai multe scântei. Este un spectacol cu totul mirific!

Înainte de a merge la somn, fetele nemăritate își pun sub perne sânziene pentru a-și visa ursitul, iar bătrânii și bolnavii își încing mijlocul cu o coroniță făcută din această plantă miraculoasă pentru a le lua durerea.

În zorii zilei de Drăgaice, tinerele femei căsătorite se spală cu roua sânzienelor pentru a rămâne însărcinate și pentru a avea copii sănătoși și frumoși.

În orice zonă din țară obiceiurile de Sânziene sunt păstrate, dar cel mai bine pot fi observate în Maramureș și Oltenia, fiind un adevărat spectacol pentru cine participă.

loading...

O zi reușită se organizează după horoscop!

Alege să cunoști predispoziții, să afli cum poți avea o stare pozitivă și să-ți satisfaci curiozitățile despre lumea în care trăim.

Loading...
Ingrediente esențiale date în avanpremieră

Din cele interesate care nu seamănă cu nimic din ce-a fost, din ce este și din ce va fi. Azvârlim provocări în spațiu public și niscaiva specialități ca să iasă ceva legat, unitar, comestibil și apreciabil.

MAI JOS, GĂSEȘTI ARTICOLE PE ACELAȘI SUBIECT

Toate-s la subiect

Subiecte fierbinți și mii de producții validate de cititori, nu de critici. Ăia critică, de asta iau lovele, nu ca să aplaude!

Horoscoape, numere și alte capricii

Informații calde calde, savuroase și tot felul de curiozități din toate domeniile, numai bune de folosit zilnic în propriul beneficiu.

ZI DE ZI
Cele populare, din gură-n gură

Nu vă gândiți, vă rog, la necreștinești! Sperăm să nu ni le subtilizeze careva, că-s de-a casei și cititorii le tot bagă în fața ochilor.

Descoperiri simple și de efect

Trecute prin filtrul minții și prin condeiul străluciților prelucrători sunt băgate ca să ia fața. Cum vă place? Nouă, ne plac!

DESCOPERĂ
Ultraspecializate de calibru

Unii, mulți, foarte mulți, majoritatea, dintre dumneavoastră, stimați cititori, ați rămas uluiți de o chestie din aceste isprăvi. Și-s fără improvizații!

MAGAZIN ONLINE
Mai multe constatări, luate la un loc

Din păcate, din fericire, toate-s ale noastre. Chestia e că merg și pe la alte case, dar nu ne supărăm dacă ne citează.

UNIC ÎN ROMÂNIA

Astrologie ZODIACOOL

Cu certitudine este primul horoscop online personalizat pe ore din România

Calcule ZODIACOOL

Numerologie și primul calculator de date favorabile ZeRiXue

Feng Shui ZODIACOOL

Primul calculator Feng Shui online din România pentru dragoste, sănătate și bani.

Noutăți pe ZODIACOOL: Horoscop cu previziuni astrologice pentru dragoste și bani.

Vezi care sunt predispozițiile și fii la curent cu influența pe care o au planetele asupra vieții și asupra evenimentelor din viață. Horoscop anual cu previziuni pe dragoste și relații, carieră și bani, sănătate.

Horoscop azi pe zodii
DE INTERES
MAGAZIN ONLINE
CONTINUĂ SĂ CITEȘTI

Rețele Sociale

Mod de plată

Abonează-te la newsletter pentru noutăți

© Copyright 2016 - 2019 ZODIACOOL SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.