Tradiții în cea mai cunoscută noapte de magie a verii, a Sânzienelor

22.IUNIE.2019
Tradiții în cea mai cunoscută noapte de magie a verii, a Sânzienelor

Categorie: Traditii Romanesti Autor: Andreea Inea Zodiacool Foto:crestin-ortodox.ro

Descoperă ce trebuie să faci în noaptea de 23 spre 24 Iunie pentru a-ți găsi jumătatea și pentru sănătate. Sărbătoare păgână, ce se regăsește și în calendarul ortodox,

ziua Sânzienelor sau Drăgaica este sărbătorită pe 24 Iunie. Se spune că este una dintre zilele de peste an cu cea mai mare încărcătură energetică, magică. Totodată, pe 24 Iunie este sărbătorită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Unele legende leagă Sânzienele de Diana, zeița romană a pădurilor și a vânătorii. Altele consideră că în această zi sunt sărbătorite micile flori de câmp cu același nume, denumite în unele zone ale țării și Frumoasele, Zânele sau Drăgaicele.

Se spune că Sânzienele sunt zânele bune ale pădurii, întruchipate ca tinere frumoase, vesele și blânde, ce îi ajută pe oameni să își găsească jumătatea, să se vindece sau să afle cum va fi recolta. În noaptea de 23 spre 24 Iunie, ele dansează și împlinesc diverse ritualuri pentru oameni.

În Ajunul sărbătorii, la înserat, fetele și băieții culeg flori de sânziene și împletesc din ele coronițe pentru fete și femei (simbolizând Soarele), iar pentru băieți și bărbați, cruci. În mediul rural, se încing hore după ce se culeg florile, iar apoi coronițele și crucile de sânziene împodobesc stâlpii de la porți, ferestrele de la case și, în unele zone, mormintele.

Când noaptea a coborât, fiecare aruncă coronița pe casă sau în pat, punându-şi o dorință. Se spune că dacă aceasta este aruncată pe casă și rămâne pe acoperiș, dorința va fi îndeplinită.

Ziua Sânzienelor este și o sărbătoare a Soarelui, a vieții și a iubirii. În unele zone ale țării, flăcăii merg noaptea pe dealuri și aprind focuri peste care se sare, fiind numită și „noaptea focurilor” sau „făclia de Sânziene”.

Satele se iau la întrecere care are flacăra cea mai mare și mai vizibilă, iar băieții rotesc făcliile, încercând să scoată cât mai multe scântei. Este un spectacol cu totul mirific!

Înainte de a merge la somn, fetele nemăritate își pun sub perne sânziene pentru a-și visa ursitul, iar bătrânii și bolnavii își încing mijlocul cu o coroniță făcută din această plantă miraculoasă pentru a le lua durerea.

În zorii zilei de Drăgaice, tinerele femei căsătorite se spală cu roua sânzienelor pentru a rămâne însărcinate și pentru a avea copii sănătoși și frumoși.

În orice zonă din țară obiceiurile de Sânziene sunt păstrate, dar cel mai bine pot fi observate în Maramureș și Oltenia, fiind un adevărat spectacol pentru cine participă.

CONTINUĂ SĂ CITEȘTI
Rețele Sociale
Mod de plată
Abonează-te la newsletter pentru noutăți
© Copyright 2016 - 2020 Zodiacool SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.