Nu te certa cu nimeni de Rusalii! Iată tradiții, superstiții și obiceiuri

Nu te certa cu nimeni de Rusalii! Iată tradiții, superstiții și obiceiuri

Sărbătorită la 50 de zile de la Înviere, Pogorârea Duhului Sfânt (sau Rusaliile) este o importantă sărbătoare creștină ce anul acesta are loc pe 16 Iunie.

Descoperă ce se face în această perioadă!

Creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de mai multe zile, pentru a marca momentul în care Duhul Sfânt S-a pogorât asupra ucenicilor lui Hristos. Acest obicei ține 3 zile în Moldova și Transilvania, în timp ce în Muntenia și Oltenia – 7 zile, iar în Banat 8 zile.

Se spune că cine nu respectă sărbătoarea va fi pedepsit de iele, spirite rele care aduc boala. Se duc la biserică mănunchiuri de crenguțe de nuc și tei, spre a fi sfințite. Apoi, acestea sunt așezate în casă, la icoane, pentru a ține la depărtare răul, ghinionul, boala și spiritele malefice.

În alte zone ale țării, pe lângă tei și nuc se adaugă fire de leuștean, usturoi și pelin. Tot pentru a ne feri de iele, ar trebui să purtăm în sân sau în buzunare astfel de plante.

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Rusalii este Dansul Călușarilor, întâlnit cu preponderență în satele din Oltenia și practicat pentru a atrage norocul și sănătatea în viața celor care îl joacă sau îl văd. Astfel, în dimineața celei de-a doua zi de Rusalii, cete de 7-8 călușari colindă din casă în casă, pentru a speria spiritele rele.

Tot în mediul rural, dar de data aceasta specific Ardealului, se întâlnește un alt obicei – Împănatul boului. Sătenii plimbă pe ulițe un bou împodobit cu flori, iar în fața bisericii este sfințit de preot și alaiul este cinstit cu vin și țuică.

Ulterior, animalul este eliberat și trebuie prins de o tânără din sat și să ocolească o masă de trei ori. Se spune că fata respectivă se va mărita în anul următor. Tot în zona Ardealului, se practică udatul nevestelor, femeile fiind stropite cu apă pentru a fi sănătoase și frumoase.

Nu se lucrează în zilele de Rusalii, nu se merge în locuri pustii sau pe lângă fântâni ori păduri, pentru că acolo e locul preferat al ielelor. Nu se culeg ierburi de leac în următoarele 9 săptămâni de după Rusalii.

O altă superstiție legate de această sărbătoare ne îndeamnă să nu ne certăm cu nimeni în această peioadă, pentru că riscăm să fim „luați de Rusalii” - denumire populară a bolii provocate de mânia ielelor.

Alte persoane au căutat și
Rețele Sociale
Mod de plată
Abonează-te la newsletter pentru noutăți
© Copyright 2016 - 2021 Zodiacool SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.
Produse in magazin

Cauta dupa cuvantul cheie dorit

Produsul a fost adăugat in cos.
Vezi cos produse!