Nu te certa cu nimeni de Rusalii! Iată tradiții, superstiții și obiceiuri

15.IUNIE.2019
Nu te certa cu nimeni de Rusalii! Iată tradiții, superstiții și obiceiuri

Categorie: Tradiții Românești Autor: Maria Poinescu ZODIACOOL Foto:ziarulunirea.ro

Sărbătorită la 50 de zile de la Înviere, Pogorârea Duhului Sfânt (sau Rusaliile) este o importantă sărbătoare creștină ce anul acesta are loc pe 16 Iunie.

Descoperă ce se face în această perioadă!

Creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de mai multe zile, pentru a marca momentul în care Duhul Sfânt S-a pogorât asupra ucenicilor lui Hristos. Acest obicei ține 3 zile în Moldova și Transilvania, în timp ce în Muntenia și Oltenia – 7 zile, iar în Banat 8 zile.

Se spune că cine nu respectă sărbătoarea va fi pedepsit de iele, spirite rele care aduc boala. Se duc la biserică mănunchiuri de crenguțe de nuc și tei, spre a fi sfințite. Apoi, acestea sunt așezate în casă, la icoane, pentru a ține la depărtare răul, ghinionul, boala și spiritele malefice.

Loading...

În alte zone ale țării, pe lângă tei și nuc se adaugă fire de leuștean, usturoi și pelin. Tot pentru a ne feri de iele, ar trebui să purtăm în sân sau în buzunare astfel de plante.

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Rusalii este Dansul Călușarilor, întâlnit cu preponderență în satele din Oltenia și practicat pentru a atrage norocul și sănătatea în viața celor care îl joacă sau îl văd. Astfel, în dimineața celei de-a doua zi de Rusalii, cete de 7-8 călușari colindă din casă în casă, pentru a speria spiritele rele.

Tot în mediul rural, dar de data aceasta specific Ardealului, se întâlnește un alt obicei – Împănatul boului. Sătenii plimbă pe ulițe un bou împodobit cu flori, iar în fața bisericii este sfințit de preot și alaiul este cinstit cu vin și țuică.

Ulterior, animalul este eliberat și trebuie prins de o tânără din sat și să ocolească o masă de trei ori. Se spune că fata respectivă se va mărita în anul următor. Tot în zona Ardealului, se practică udatul nevestelor, femeile fiind stropite cu apă pentru a fi sănătoase și frumoase.

Nu se lucrează în zilele de Rusalii, nu se merge în locuri pustii sau pe lângă fântâni ori păduri, pentru că acolo e locul preferat al ielelor. Nu se culeg ierburi de leac în următoarele 9 săptămâni de după Rusalii.

O altă superstiție legate de această sărbătoare ne îndeamnă să nu ne certăm cu nimeni în această peioadă, pentru că riscăm să fim „luați de Rusalii” - denumire populară a bolii provocate de mânia ielelor.

loading...

O zi reușită se organizează după horoscop!

Alege să cunoști predispoziții, să afli cum poți avea o stare pozitivă și să-ți satisfaci curiozitățile despre lumea în care trăim.

Loading...
Ingrediente esențiale date în avanpremieră

Din cele interesate care nu seamănă cu nimic din ce-a fost, din ce este și din ce va fi. Azvârlim provocări în spațiu public și niscaiva specialități ca să iasă ceva legat, unitar, comestibil și apreciabil.

MAI JOS, GĂSEȘTI ARTICOLE PE ACELAȘI SUBIECT

Toate-s la subiect

Subiecte fierbinți și mii de producții validate de cititori, nu de critici. Ăia critică, de asta iau lovele, nu ca să aplaude!

Horoscoape, numere și alte capricii

Informații calde calde, savuroase și tot felul de curiozități din toate domeniile, numai bune de folosit zilnic în propriul beneficiu.

ZI DE ZI
Cele populare, din gură-n gură

Nu vă gândiți, vă rog, la necreștinești! Sperăm să nu ni le subtilizeze careva, că-s de-a casei și cititorii le tot bagă în fața ochilor.

Descoperiri simple și de efect

Trecute prin filtrul minții și prin condeiul străluciților prelucrători sunt băgate ca să ia fața. Cum vă place? Nouă, ne plac!

DESCOPERĂ
Ultraspecializate de calibru

Unii, mulți, foarte mulți, majoritatea, dintre dumneavoastră, stimați cititori, ați rămas uluiți de o chestie din aceste isprăvi. Și-s fără improvizații!

MAGAZIN ONLINE
Mai multe constatări, luate la un loc

Din păcate, din fericire, toate-s ale noastre. Chestia e că merg și pe la alte case, dar nu ne supărăm dacă ne citează.

UNIC ÎN ROMÂNIA

Astrologie ZODIACOOL

Cu certitudine este primul horoscop online personalizat pe ore din România

Calcule ZODIACOOL

Numerologie și primul calculator de date favorabile ZeRiXue

Feng Shui ZODIACOOL

Primul calculator Feng Shui online din România pentru dragoste, sănătate și bani.

Noutăți pe ZODIACOOL: Horoscop cu previziuni astrologice pentru dragoste și bani.

Vezi care sunt predispozițiile și fii la curent cu influența pe care o au planetele asupra vieții și asupra evenimentelor din viață. Horoscop anual cu previziuni pe dragoste și relații, carieră și bani, sănătate.

Horoscop azi pe zodii
DE INTERES
MAGAZIN ONLINE
CONTINUĂ SĂ CITEȘTI

Rețele Sociale

Mod de plată

Abonează-te la newsletter pentru noutăți

© Copyright 2016 - 2019 ZODIACOOL SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.