Sfinții Împărați Constantin și Elena, cei mai iubiţi sfinţi pentru români

21.MAI.2018
Sfinții Împărați Constantin și Elena, cei mai iubiţi sfinţi pentru români

Categorie: Cupluri Autor: Andreea Inea Zodiacool Foto:pinterest.com

Pe 21 mai, creștinii trăiesc o renaștere spirituală, aduc mulțumire Sfintei Elena și fiului ei, Constantin. Istoria Sfintei Elena și a fiului ei, Constantin,

ne arată că izvorul luminii sufletești este Crucea Sfântă a Mântuitorului și ne îndeamnă să imprimăm pe steagul vieții noastre acest semn dumnezeiesc. În timpul lui Constantin cel Mare, după 300 de ani de prigoniri, creștinismul a devenit religie permisă. Îndemnat și de împărăteasa Elena, mama sa, Constantin cel Mare a oprit jertfele sângeroase și a declarat duminica zi de odihnă în Imperiul Roman.

Împăratul Constantin a transformat unele temple în Biserici creștine și a constituit prima capitală creștină, sub numele de Constantinopol.

Împărăteasa Elena și-a stabilit locuința la Locurile Sfinte și și-a cheltuit averea întreagă pentru ajutorarea celor necăjiți și pentru înălțarea unor lăcașuri sfinte. Împărăteasa Elena a fost cea care a pus lucrători să dezgroape crucea Mântuitorului de pe Golgota, care apoi a fost înălțată în una dintre bisericile Ierusalimului.

Împărații Constantin și Elena, pentru meritele lor, au fost numiți sfinți de către Biserică, fiind condiderați “cei întocmai cu Apostolii”.

Semnificația numelui Constantin și Elena

Numele Constantin vine din grecescul Konstantinos, care înseamnă cel care este hotărât, de neclintit, indiferent de condițiile vieții. Poate avea și derivatele: Constanța, Costache, Costel, Costin, Costică etc.

Numele Elena este foarte răspândit, vine de la grecescul helàne = făclie, torță, și hèle = strălucirea soarelui. Poate avea și formele: Ileana, Leana, Lina, Alen, Alina, Lenuș, Ela, Lili, Elen, Nelly, Ilona etc.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena:

  • Se merge la biserică și se dă de pomană colivă
  • Nu se muncește la câmp, nu se spală rufe, nu se fac treburi gospodărești
  • Se sfințește casa cu tămâie și apă sfințită, pentru a îndepărta spiritele rele
  • Se numără banii, se face un bilanț al cheltuielilor
  • Se poartă ceva nou, pentru a cinsti veșmintele împărătești ale sfinților
  • Se pregătește o masă îmbelșugată, în jurul căreia se strâng familia și prietenii, pentru a crește sporul casei. Pe masa festivă se pune un buchet cu bujori înfloriți, care simbolizează iubirea și puritatea sufletească.
Continut Sponsorizat
loading...
CONTINUĂ SĂ CITEȘTI
Rețele Sociale
Mod de plată
Abonează-te la newsletter pentru noutăți
© Copyright 2016 - 2020 Zodiacool SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.