Magia busuiocului – legende, tradiții și superstiţii legate de cea mai misterioasă plantă
Busuiocul este legat de numeroase practici medicale. Descoperă cum poți folosi această plantă pentru a atrage bunăstarea.
Caracterul mistic al busuiocului este cunoscut din vremuri străvechi. Se spune că a răsărit în locul în care S-a născut Domnul Iisus. Apoi, câțiva ani mai târziu, oamenii au venit cu fire de busuioc la botezul Mântuitorului și de atunci a început să fie adus la Biserică, sfințit și apoi ținut în casă. Există credința că busuiocul a răsărit din lacrimile Maicii Domnului, iar mai târziu și din sângele Domnului Iisus, când era răstignit pe cruce.
Nu fără motiv se crede că busuiocul este floarea Domnului, iar agheazma nu se poate face fără busuioc!
Pe vremuri, busuiocul de la Ziua Crucii era purtat de fete la brâu, ca să joace și să aibă cinste, iar de băieți în buzunar, tot pentru a avea cinste, dar și ca să le sărute mâna fetelor.
În lumea satului din unele zone ale țării, înainte de a se căsători, mireasa ia busuioc de la icoană, îl rotește de 3 ori în jurul său și apoi îl pune în sân, pentru a avea o viață de familie fericită, cu dragoste și cinste.
De fapt, busuiocul se folosește la numeroase ritualuri de aflare a ursitului, cum ar fi cele de Sfântul Andrei sau Bobotează, când se pun 3 crenguțe sub pernă. Se spune că este de ajutor și în cazuri de tifus sau nebuneală. În vechile scrieri este precizat următorul ritual:
„Pentru nebuneală sau la tifus, când vorbeşte cineva într-aiurea, să iai sâmbătă dimineaţa trei crenguţe de busuioc, căci la busuioc fiecare crenguţă are trei crăcuşori ca crucea; şi trei crenguţe de trifoi de cel roş, căci şi acela e al Domnului Hristos, le pui în agheazmă şi-i dai bolnavului să bea şi îi va fi de ajutor.
Busuiocul şi vâzdoagele sunt bune de lăut pe cap, pentru creşterea părului şi pentru cinste. Cu busuioc se fac mai mule descântece de dragoste”.
Homeopații ne învață că busuiocul ajută în prevenția sau tratarea diverselor afecțiuni, în întărirea sistemului imunitar și chiar menținerea tinereții.
Atenție! Niciodată nu se aruncă busuiocul la gunoi, pentru că e mare păcat să ajungă în loc necurat!
Autor: Andreea Inea, publicat la data 19.02.2020
Taguri: dragoste
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!