Obiceiuri de Anul Nou - „datul copilului de grindă” e de la geto-daci

31.DECEMBRIE.2018
Obiceiuri de Anul Nou - „datul copilului de grindă” e de la geto-daci

Categorie: Astrologie Autor: Andreea Inea Zodiacool Foto:unsplash.com

În câteva zile, sărbătorim Anul Nou, perioadă cu mare încărcătură spirituală și magică totodată. Bineînțeles că nu lipsesc obiceiurile și

tradițiile din bătrâni, iar unele dintre ele sunt încă de pe vremea geto-dacilor. Un astfel de obicei antic este „datul copilului de grindă”. Ritualul se face în primii trei ani ai celui mic și este săvârșit de moașa, nașul sau tatăl copilului. Legenda spune că obiceiul a fost inventat de Zalmoxe, pentru sănătatea și puterea viitorului adult. Astfel, este nevoie de o pâine împletită, trei bănuți, o masă și un fier. Primele două obiecte reprezintă plata celui care oficiază ritualul.

Acesta se spală pe mâini, prinde copilul de subțiori, îl așază cu picioarele pe fier și apoi îi apropie creștetul capului de grindă. În acest timp, spune incantația: „Fie ca acest prunc să fie sănătos și să crească puternic, exact ca fierul!”. Ritualul se repetă de trei ori, apoi se dă copilul părinților. Este foarte important ca asta să se facă în dimineața primei zile din an și să se repete în primii trei ani ai copilului.

Obiceiul încă se păstrează cu sfințenie în unele zone din mediul rural, chiar dacă datează de mai bine de 2000 de ani!
Alte superstiții legate de Anul Nou sunt mult mai bine cunoscute. De exemplu:

– ceea ce faci în noaptea dintre ani dar și pe 1 ianuarie, vei face tot anul (se referă în principal la starea sufletească)
– sărutul pe obraji de la miezul nopții simbolizează afecțiunea ce va dăinui și în noul an
– paharul plin la ora 00.00, ca și portofelul plin cu bani (sau cel puțin să ai bani asupra ta) ar aduce un an prosper din punct de vedere financiar
– dacă primul vizitator după miezul nopții este un bărbat arătos, brunet, înalt și cu un cadou (oricât de mic, de preferat ceva cu o monedă, puțină sare, un colț de pâine sau câteva fire de iarnă) în mână, se anunță o perioadă plină de noroc. Blonzii și roșcații, în schimb, aduc ghinionul, dar nu la fel de mult ca femeile!
– nu se aruncă gunoiul în prima zi a anului. De fapt, nu se scoate nimic din casă!
– mâncarea norocoasă trebuie să conțină murături, carne de porc sau linte. Nu se consumă carne de pui sau curcan în noaptea de Revelion și nici pe 1 ianuarie.
– la miezul nopții, toate ușile trebuie să fie deschise, pentru a lăsa vechiul an să iasă și pentru a putea intra cel nou
– zgomotele puternice alungă spiritele rele.
– pe 1 Ianuarie, de Sfântul Vasile se bea vin, pentru a avea o sănătate de fier tot anul.
– nu se doarme în prima zi a anului, pentru a nu fi leneși restul anului.

Oricare ar fi superstițiile în care credem, important este să fim fericiți și să ne simțim bine.

Un An Nou fericit!

loading...
CONTINUĂ SĂ CITEȘTI
Rețele Sociale
Mod de plată
Abonează-te la newsletter pentru noutăți
© Copyright 2016 - 2020 Zodiacool SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.