Superstiții de Ziua Mortilor sau Luminatia- vezi traditiile si obiceiurile
Noaptea de 1spre 2 Noiembrie este una deosebit de importantă pentru comunitatea romano-catolică, dar și pentru o parte dintre ortodocși/luterani/unitarieni/calvini.
Cuprins:
Această dată este importantă mai ales pentru cei din zona Transilvaniei, când începe sărbătorirea Zilei Morților, Zilei Tuturor Sfinților sau a „Luminației”. Înaintea sărbătorii, credincioșii curăță mormintele, le decorează cu flori și cadouri, în semn de respect, dor și dragoste pentru cei dragi ce nu mai sunt printre noi.
Superstiții
În noaptea de 1 Noiembrie sunt aprinse mii de lumânări în fiecare cimitir.
Preoții romano-catolici săvârşesc vecernia în seara de 1 Noiembrie pentru sufletele celor adormiți. De Ziua Morților, pe 2 Noiembrie, oficiază trei liturghii - una pentru răposaţii cunoscuți, una pentru sufletele celor care s-au jertfit în cele două războaie mondiale și una pentru cei din parohie care au trecut la cele veșnice.
Se spune în legendă că în această zi se deschid porțile Lumii de Dincolo și morții au voie să-i viziteze pe cei vii. Se fac pomene pe placul celor duși dintre noi, pentru ajutor, pentru că altfel se spune că s-ar întoarce în lumea de dincolo triști, fără binecuvântare de la familie.
În multe case se realizează altare cu fotografii ale celor morți din familie și se dă de pomană (ofrandă) mâncarea și fructele preferate ale lor, ca și obiecte personale.
Deși de-a lungul timpului Ziua Morților a căpătat o oarece notă înfricoșătoare, ea este o zi sfântă, în care cu toții ne amintim de cei dragi care ne-au părăsit.
În plus, spiritele care se presupune că vin în această zi sunt binevenite.
Autor: Andreea Inea, publicat la data 31.10.2019
Taguri: dragoste
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!