Legenda fetei de împărat sau Baba Dochia și cele nouă cojoace
Folclorul românesc are numeroase legende excepționale pe care merită să ni le amintim. Luna Martie este legată de o frumoasă legendă străveche a fetei de împărat
Se spune că Dochia era fiica lui Decebal, marele conducător dac. Frumusețea sa nemaivăzută era binecunoscută, inclusiv de împăratul roman, Traian, care era îndrăgostit de ea.
Pentru că nu îi împărtășea sentimentele, Dochia a fugit pe Ceahlău, muntele sacru al dacilor. Dar împăratul Traian a urmărit-o și frumoasa Dochia l-a rugat pe zeul Zalmoxe să o ajute să scape de el.
Marele zeu a ascultat-o și a transformat-o în stâncă alături de oile sale și așa au apărut Babele.
Există și alte legende românești legate de Dochia, care de data aceasta era o babă foarte rea ce avea un fiu extrem de frumos – Dragobete.
Multe fete erau îndrăgostite de el, dar inima lui aparținea doar uneia, pe care mama sa nu o accepta. Din răutate, baba Dochia a trimis-o pe fată la râu să spele un ghem de lână neagră până devine albă. Dacă trecea acest test, ar fi primit binecuvântarea ei.
Totul se întâmpla în timpul unei grele ierni, iar fata cu mâinile degerate și extrem de obosită era pe punctul de a-și pierde speranța. Atunci, a apărut o bătrână, Sfânta Vineri, care i-a oferit fetei o floare roșie care avea capacitatea de a face imposibilul posibil, să înălbească lâna neagră.
Groaznic de nervoasă pe izbânda fetei, baba Dochia și-a luat turma de mioare și a plecat pe munte. Până a ajuns în vârful muntelui, baba aruncase toate cele nouă cojoace de pe ea și rămăsese doar în ie. Atunci a venit un viscol mare care le-a transformat pe baba cea rea și pe mioare în stane de piatră.
Ambele legende au și puncte comune, reprezintă speranță, început și credință.
Vă dorim o primăvară de poveste!
Autor: Maria Poinescu, publicat la data 01.03.2019
Taguri: dragoste
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!