Tradiții de Bobotează și în Ajun ca să îți meargă bine tot anul

01.IANUARIE.2019
Tradiții de Bobotează și în Ajun ca să îți meargă bine tot anul

Categorie: Astrologie Autor: Andreea Inea ZODIACOOL Foto:realitatea.net

Boboteaza (sau Botezul Domnului), sărbătorită pe 6 Ianuarie, este una dintre cele mai importante sărbători de peste an pentru poporul român. Din bătrâni se

spune că aceasta este ziua în care se sfințesc apele și se deschid cerurile, iar spiritele rele sunt alungate. După ce se sfințesc apele, preotul aruncă o cruce în apă, iar bărbații încearcă să o aducă. Cel care reușește, este binecuvântat de preot și există credință că îi va merge bine tot anul. În această zi nu se spală rufe, nu se dă cu împrumut și sunt total interzise certurile.

În perioada 2-5 Ianuarie, preotul vizitează casele credincioşilor, lăsându-le apă sfințită și busuioc. Preotul vine cu Chiraleisa, care înseamnă „Doamne, miluiește!”, iar la plecarea lui, copiii înconjoară casa ori merg prin apartament cu lumânari aprinse, pentru a fi protejată toată familia de morți cumplite și necazuri. Această lumânare se păstrează în casă tot anul și reaprinsă când cineva din familie are necazuri mari.

Loading...

Similar altor sărbători mari, în Ajunul Bobotezei se spune că se deschide cerul, dar și că tinerele necăsătorite își pot afla ursitul dacă leagă cu fir roșu de mătase o rămurică de busuioc de degetul inelar și pun busuioc sub pernă. În tradiția populară, se mai crede că fata care cade pe gheață de Bobotează se mărită în acel an.

Tot pe 5 Ianuarie se pregăteşte o masă de sărbătoare asemănătoare celei din Ajunul Crăciunului, pe care se pun 12 feluri de mâncare cum ar fi: vărzări de post, bob fiert, sarmale cu crupe, borș de „urechiușele babei” (colțunași umpluți cu ciuperci și fasole albă), borș de pește, pește prăjit, fiertură de prune afumate, colivă, plăcintă cu mac.

Sub fața de masă trebuie pus fân și în fiecare colț al mesei bulgări de sare. Nu se consumă în Ajunul Bobotezei carne, lapte, brânză sau ouă, pentru a fi protejați tot anul de rele. Unele persoane țin chiar post negru.

loading...

O zi reușită se organizează după horoscop!

Alege să cunoști predispoziții, să afli cum poți avea o stare pozitivă și să-ți satisfaci curiozitățile despre lumea în care trăim.

Loading...
Ingrediente esențiale date în avanpremieră

Din cele interesate care nu seamănă cu nimic din ce-a fost, din ce este și din ce va fi. Azvârlim provocări în spațiu public și niscaiva specialități ca să iasă ceva legat, unitar, comestibil și apreciabil.

MAI JOS, GĂSEȘTI ARTICOLE PE ACELAȘI SUBIECT

Toate-s la subiect

Subiecte fierbinți și mii de producții validate de cititori, nu de critici. Ăia critică, de asta iau lovele, nu ca să aplaude!

Horoscoape, numere și alte capricii

Informații calde calde, savuroase și tot felul de curiozități din toate domeniile, numai bune de folosit zilnic în propriul beneficiu.

ZI DE ZI
Cele populare, din gură-n gură

Nu vă gândiți, vă rog, la necreștinești! Sperăm să nu ni le subtilizeze careva, că-s de-a casei și cititorii le tot bagă în fața ochilor.

Descoperiri simple și de efect

Trecute prin filtrul minții și prin condeiul străluciților prelucrători sunt băgate ca să ia fața. Cum vă place? Nouă, ne plac!

Ultraspecializate de calibru

Unii, mulți, foarte mulți, majoritatea, dintre dumneavoastră, stimați cititori, ați rămas uluiți de o chestie din aceste isprăvi. Și-s fără improvizații!

MAGAZIN ONLINE
Mai multe constatări, luate la un loc

Din păcate, din fericire, toate-s ale noastre. Chestia e că merg și pe la alte case, dar nu ne supărăm dacă ne citează.

UNIC ÎN ROMÂNIA

Astrologie ZODIACOOL

Cu certitudine este primul horoscop online personalizat pe ore din România

Calcule ZODIACOOL

Numerologie și primul calculator de date favorabile ZeRiXue

Feng Shui ZODIACOOL

Primul calculator Feng Shui online din România pentru dragoste, sănătate și bani.

Noutăți pe ZODIACOOL: Horoscop cu previziuni astrologice pentru dragoste și bani.

Vezi care sunt predispozițiile și fii la curent cu influența pe care o au planetele asupra vieții și asupra evenimentelor din viață. Horoscop anual cu previziuni pe dragoste și relații, carieră și bani, sănătate.

Horoscop azi pe zodii
DE INTERES
CONTINUĂ SĂ CITEȘTI

Rețele Sociale

Mod de plată

Abonează-te la newsletter pentru noutăți

© Copyright 2016 - 2019 ZODIACOOL SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.