26 Octombrie – tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru pentru bunăstare
Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe 26 Octombrie pe Sfântul Dumitru, cel care se spune în popor că desfrunzeşte codrul şi usucă plantele, încheind misiunea fratelui său, Sfântul Gheorghe, care încuie iarna şi înfrunzeşte întreaga natură
Din această zi, conform credinței populare căldura intră în pământ și frigul începe să se întețească. De asemenea, începe „Vara lui Samedru” ce ţine patru zile.
Superstiţiile mai spun că în această zi nu trebuie să ne pieptănăm, pentru a ne feri de pericole. În vremuri străvechi, se spunea că morţii se fac moroi, vârcolaci şi strigoi la Sânmedru pentru a-i pe oamenii fără credință.
Ziua lui Sânmedru, patron al păstorilor, este una a soroacelor, pe vremuri refăcându-se „contractele” de arendă și tocmindu-se slujitorii.
Se pot face previziuni asupra vremii în funcție de cum e în ziua Sfântului Dumitru - dacă e frig, iarna va fi lungă; dacă este vreme bună, ne bucurăm de toamnă lungă și frumoasă.
De asemenea, dacă luna este plină și cerul acoperit de nori, iarna se anunță a fi aspră, cu zăpezi grele.
Este zi de mare pomană la biserică, oferindu-se ofrande (colaci, țuică, fructe, grâu fiert și produse lactate) de sufletul celor care nu mai sunt printre noi și aprinzându-se lumini la morminte lor.
A doua zi, pe 27 Octombrie, este prăznuit Sfântul Dumitru cel Nou, când potrivit obiceiurilor străvechi, busuiocul capătă proprietăți miraculoase pentru fetele necăsătorite, dacă este sfințit la biserică și apoi adus acasă și pus la oglindă.
Autor: Andreea Inea, publicat la data 24.10.2018
Taguri: casa
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!