Transport gratuit peste 250 lei
Aplica

26 Octombrie – tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru pentru sănătate și bunăstare

26 Octombrie – tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru pentru sănătate și bunăstare

Sfântul Dumitru, Tradiţii şi obiceiuri ţinute de români. Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe 26 Octombrie pe Sfântul Dumitru, cel care se spune în popor

că desfrunzeşte codrul şi usucă plantele, încheind misiunea fratelui său, Sfântul Gheorghe, care încuie iarna şi înfrunzeşte întreaga natură.

Din această zi, conform credinței populare căldura intră în pământ și frigul începe să se întețească. De asemenea, începe „Vara lui Samedru” ce ţine patru zile. Superstiţiile mai spun că în această zi nu trebuie să ne pieptănăm, pentru a ne feri de pericole. În vremuri străvechi, se spunea că morţii se fac moroi, vârcolaci şi strigoi la Sânmedru pentru a-i pe oamenii fără credință.

Ziua lui Sânmedru, patron al păstorilor, este una a soroacelor, pe vremuri refăcându-se „contractele” de arendă și tocmindu-se slujitorii. Se pot face previziuni asupra vremii în funcție de cum e în ziua Sfântului Dumitru - dacă e frig, iarna va fi lungă; dacă este vreme bună, ne bucurăm de toamnă lungă și frumoasă.

Compatibilitate zodii

De asemenea, dacă luna este plină și cerul acoperit de nori, iarna se anunță a fi aspră, cu zăpezi grele.
Este zi de mare pomană la biserică, oferindu-se ofrande (colaci, țuică, fructe, grâu fiert și produse lactate) de sufletul celor care nu mai sunt printre noi și aprinzându-se lumini la morminte lor.

A doua zi, pe 27 Octombrie, este prăznuit Sfântul Dumitru cel Nou, când potrivit obiceiurilor străvechi, busuiocul capătă proprietăți miraculoase pentru fetele necăsătorite, dacă este sfințit la biserică și apoi adus acasă și pus la oglindă.

Alte persoane au căutat și
NEWSLETTER
Bucură-te de avantaje! Fii cu un pas înainte, află secrete pentru o viață mai bună.
Abonare la newsletter
URMARITI-NE
MODALITATI DE PLATA

Ramburs * euPlatesc * Transfer bancar
CUMPARATURI SIGURE
GoGetSSL Site Seal
Rating
4.87
© Copyright 2016 - 2021 Zodiacool SRL - Toate drepturile rezervate. Termene si conditiiSOLSALANPC
Produse in magazin

Cauta dupa cuvantul cheie dorit