Transport gratuit peste 170 lei
Aplica

Tradiții, superstiții și obiceiuri în Săptămâna Patimilor

Tradiții, superstiții și obiceiuri în Săptămâna Patimilor

Ultima săptămână din Postul Sfântului Paște este o săptămână încărcată cu multe semnificații și are o energie aparte. În fiecare seară din

Săptămâna Patimilor se citesc denii la biserică, slujbe de priveghere. Slujba de luni seara începe cu istoria patriarhului din Vechiul Testament, Iosif cel Frumos, iar apoi se face pomenirea smochinului blestemat de Iisus înainte de intrarea în Ierusalim. Pe de altă parte, în această zi, se începe curățenia de Paște, existând și vorba din bătrâni „Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că îți blesteamă casa!”

În seara zilei de marți, zi denumită și Marțea Seacă, credincioșii participă la priveghere și se vorbește despre predica de pe Muntele Măslinilor, unde Mântuitorul a anticipat patimile prin care va trece peste trei zile, ca și distrugerea marelui Templu. Conform tradiției populare, în această zi oamenii trebuiau să se spele ritualic, având credință că vor fi feriți de boli.

Miercuri se citește denia în care este pomenită Maria, femeia desfrânată ce s-a căit, dar și Iuda. În unele regiuni ale țării, copiii merg să colinde după asfințit și sunt răsplătiți cu ouă, pe care apoi să le vopsească.

În Joia Mare este rostită denia celor 12 Evanghelii, prin care sunt amintite momente importante ca cel în care Iisus le-a spălat picioarele apostolilor, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani și capturarea Mântuitorului. În această zi, gospodinele roșesc ouăle și cei mai mulți credincioși țin post cu mâncare uscată, iar cei care au ținut post și s-au spovedit, se împărtășesc.

De asemenea, în această zi nu se trag clopotele, ci doar se bate toaca. La slujba de seara, fetele nemăritate iau cu ele o sfoară și fac un nod după fiecare evanghelie. Apoi, o pun sub pernă, pentru a-și visa ursitul.

Vinerea Mare sau Vinerea Neagră este cea mai tristă zi, rememorându-se judecata, batjocorirea, răstignirea și moartea Mântuitorului. Se intonează Prohodul, iar credincioșii, în frunte cu preoții dau ocol bisericii de trei ori, iar la sfârșit se trece pe sub Sfântul Aer (Epitaf). La sfârșitul slujbei, se aduce acasă lumânarea aprinsă – lumina punerii în mormânt a lui Iisus.

În unele zone ale țării, se înconjoară casa cu lumânarea aprinsă. Este bine ca în această zi să se țină post negru, iar cei care nu pot, trebuie să nu consume urzici și să nu își asezoneze mâncarea cu oțet.

Se spune că dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi roditor. Alte tradiții ne îndeamnă să ne scufundăm în apă rece de trei ori, pentru a avea parte de sănătate tot anul. Nu se coase, nu se țese și nu se coace în această zi.

Vă dorim o Săptămână liniștită!

Alte persoane au căutat și
NEWSLETTER
Bucură-te de avantaje! Fii cu un pas înainte, află secrete pentru o viață mai bună.
Abonare la newsletter
URMARITI-NE
MODALITATI DE PLATA

Ramburs * euPlatesc * Transfer bancar
CUMPARATURI SIGURE
GoGetSSL Site Seal
Rating
4.88
© Copyright 2016 - 2021 Zodiacool SRL - Toate drepturile rezervate. Termene si conditiiSOLSALANPC
Produse in magazin

Cauta dupa cuvantul cheie dorit