Tradiții, superstiții și obiceiuri în Săptămâna Patimilor
Ultima săptămână din Postul Sfântului Paște este o săptămână încărcată cu multe semnificații și are o energie aparte. În fiecare seară din
Săptămâna Patimilor se citesc denii la biserică, slujbe de priveghere. Slujba de luni seara începe cu istoria patriarhului din Vechiul Testament, Iosif cel Frumos, iar apoi se face pomenirea smochinului blestemat de Iisus înainte de intrarea în Ierusalim. Pe de altă parte, în această zi, se începe curățenia de Paște, existând și vorba din bătrâni „Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că îți blesteamă casa!”
În seara zilei de marți, zi denumită și Marțea Seacă, credincioșii participă la priveghere și se vorbește despre predica de pe Muntele Măslinilor, unde Mântuitorul a anticipat patimile prin care va trece peste trei zile, ca și distrugerea marelui Templu. Conform tradiției populare, în această zi oamenii trebuiau să se spele ritualic, având credință că vor fi feriți de boli.
Miercuri se citește denia în care este pomenită Maria, femeia desfrânată ce s-a căit, dar și Iuda. În unele regiuni ale țării, copiii merg să colinde după asfințit și sunt răsplătiți cu ouă, pe care apoi să le vopsească.
În Joia Mare este rostită denia celor 12 Evanghelii, prin care sunt amintite momente importante ca cel în care Iisus le-a spălat picioarele apostolilor, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani și capturarea Mântuitorului. În această zi, gospodinele roșesc ouăle și cei mai mulți credincioși țin post cu mâncare uscată, iar cei care au ținut post și s-au spovedit, se împărtășesc.
De asemenea, în această zi nu se trag clopotele, ci doar se bate toaca. La slujba de seara, fetele nemăritate iau cu ele o sfoară și fac un nod după fiecare evanghelie. Apoi, o pun sub pernă, pentru a-și visa ursitul.
Vinerea Mare sau Vinerea Neagră este cea mai tristă zi, rememorându-se judecata, batjocorirea, răstignirea și moartea Mântuitorului. Se intonează Prohodul, iar credincioșii, în frunte cu preoții dau ocol bisericii de trei ori, iar la sfârșit se trece pe sub Sfântul Aer (Epitaf). La sfârșitul slujbei, se aduce acasă lumânarea aprinsă – lumina punerii în mormânt a lui Iisus.
În unele zone ale țării, se înconjoară casa cu lumânarea aprinsă. Este bine ca în această zi să se țină post negru, iar cei care nu pot, trebuie să nu consume urzici și să nu își asezoneze mâncarea cu oțet.
Se spune că dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi roditor. Alte tradiții ne îndeamnă să ne scufundăm în apă rece de trei ori, pentru a avea parte de sănătate tot anul. Nu se coase, nu se țese și nu se coace în această zi.
Vă dorim o Săptămână liniștită!
Autor: Andreea Inea, publicat la data 18.04.2019
Taguri: casa
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!