Tradiții, superstiții și obiceiuri în Săptămâna Patimilor

18.APRILIE.2019
Tradiții, superstiții și obiceiuri în Săptămâna Patimilor

Categorie: Tradiții Românești Autor: Andreea Inea ZODIACOOL Foto:sfatulparintilor.ro

Ultima săptămână din Postul Sfântului Paște este o săptămână încărcată cu multe semnificații și are o energie aparte. În fiecare seară din

Săptămâna Patimilor se citesc denii la biserică, slujbe de priveghere. Slujba de luni seara începe cu istoria patriarhului din Vechiul Testament, Iosif cel Frumos, iar apoi se face pomenirea smochinului blestemat de Iisus înainte de intrarea în Ierusalim. Pe de altă parte, în această zi, se începe curățenia de Paște, existând și vorba din bătrâni „Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că îți blesteamă casa!”

În seara zilei de marți, zi denumită și Marțea Seacă, credincioșii participă la priveghere și se vorbește despre predica de pe Muntele Măslinilor, unde Mântuitorul a anticipat patimile prin care va trece peste trei zile, ca și distrugerea marelui Templu. Conform tradiției populare, în această zi oamenii trebuiau să se spele ritualic, având credință că vor fi feriți de boli.

Loading...

Miercuri se citește denia în care este pomenită Maria, femeia desfrânată ce s-a căit, dar și Iuda. În unele regiuni ale țării, copiii merg să colinde după asfințit și sunt răsplătiți cu ouă, pe care apoi să le vopsească.

În Joia Mare este rostită denia celor 12 Evanghelii, prin care sunt amintite momente importante ca cel în care Iisus le-a spălat picioarele apostolilor, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani și capturarea Mântuitorului. În această zi, gospodinele roșesc ouăle și cei mai mulți credincioși țin post cu mâncare uscată, iar cei care au ținut post și s-au spovedit, se împărtășesc.

De asemenea, în această zi nu se trag clopotele, ci doar se bate toaca. La slujba de seara, fetele nemăritate iau cu ele o sfoară și fac un nod după fiecare evanghelie. Apoi, o pun sub pernă, pentru a-și visa ursitul.

Vinerea Mare sau Vinerea Neagră este cea mai tristă zi, rememorându-se judecata, batjocorirea, răstignirea și moartea Mântuitorului. Se intonează Prohodul, iar credincioșii, în frunte cu preoții dau ocol bisericii de trei ori, iar la sfârșit se trece pe sub Sfântul Aer (Epitaf). La sfârșitul slujbei, se aduce acasă lumânarea aprinsă – lumina punerii în mormânt a lui Iisus.

În unele zone ale țării, se înconjoară casa cu lumânarea aprinsă. Este bine ca în această zi să se țină post negru, iar cei care nu pot, trebuie să nu consume urzici și să nu își asezoneze mâncarea cu oțet.

Se spune că dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi roditor. Alte tradiții ne îndeamnă să ne scufundăm în apă rece de trei ori, pentru a avea parte de sănătate tot anul. Nu se coase, nu se țese și nu se coace în această zi.

Vă dorim o Săptămână liniștită!

loading...

O zi reușită se organizează după horoscop!

Alege să cunoști predispoziții, să afli cum poți avea o stare pozitivă și să-ți satisfaci curiozitățile despre lumea în care trăim.

Loading...
Ingrediente esențiale date în avanpremieră

Din cele interesate care nu seamănă cu nimic din ce-a fost, din ce este și din ce va fi. Azvârlim provocări în spațiu public și niscaiva specialități ca să iasă ceva legat, unitar, comestibil și apreciabil.

MAI JOS, GĂSEȘTI ARTICOLE PE ACELAȘI SUBIECT

Toate-s la subiect

Subiecte fierbinți și mii de producții validate de cititori, nu de critici. Ăia critică, de asta iau lovele, nu ca să aplaude!

Horoscoape, numere și alte capricii

Informații calde calde, savuroase și tot felul de curiozități din toate domeniile, numai bune de folosit zilnic în propriul beneficiu.

ZI DE ZI
Cele populare, din gură-n gură

Nu vă gândiți, vă rog, la necreștinești! Sperăm să nu ni le subtilizeze careva, că-s de-a casei și cititorii le tot bagă în fața ochilor.

Descoperiri simple și de efect

Trecute prin filtrul minții și prin condeiul străluciților prelucrători sunt băgate ca să ia fața. Cum vă place? Nouă, ne plac!

DESCOPERĂ
Ultraspecializate de calibru

Unii, mulți, foarte mulți, majoritatea, dintre dumneavoastră, stimați cititori, ați rămas uluiți de o chestie din aceste isprăvi. Și-s fără improvizații!

MAGAZIN ONLINE
Mai multe constatări, luate la un loc

Din păcate, din fericire, toate-s ale noastre. Chestia e că merg și pe la alte case, dar nu ne supărăm dacă ne citează.

UNIC ÎN ROMÂNIA

Astrologie ZODIACOOL

Cu certitudine este primul horoscop online personalizat pe ore din România

Calcule ZODIACOOL

Numerologie și primul calculator de date favorabile ZeRiXue

Feng Shui ZODIACOOL

Primul calculator Feng Shui online din România pentru dragoste, sănătate și bani.

Noutăți pe ZODIACOOL: Horoscop cu previziuni astrologice pentru dragoste și bani.

Vezi care sunt predispozițiile și fii la curent cu influența pe care o au planetele asupra vieții și asupra evenimentelor din viață. Horoscop anual cu previziuni pe dragoste și relații, carieră și bani, sănătate.

Horoscop azi pe zodii
DE INTERES
MAGAZIN ONLINE
CONTINUĂ SĂ CITEȘTI

Rețele Sociale

Mod de plată

Abonează-te la newsletter pentru noutăți

© Copyright 2016 - 2019 ZODIACOOL SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.