Transport gratuit peste 140 lei
Aplica

Pentru ce se ține post negru în Vinerea Mare – tradiții și obiceiuri?

Pentru ce se ține post negru în Vinerea Mare – tradiții și obiceiuri?

Una dintre cele mai importante zile de peste an pentru credincioși este Vinerea Mare. Înărcătura spirituală a acesteia este cu totul specială. În popor,

există obiceiul ca în Vinerea Mare (numită și Vinerea Seacă) să fie ținută cu sfințenie, în post (dacă se poate chiar post negru) și rugăciune.

Obiceiul se ține în semn de recunoștință pentru sacrificiul făcut de Mântuitor pentru omenire și pentru ca El să se milostivească și să le dea sănătate și iertare de păcate. Pe de altă parte, cei care nu țin post negru, ar fi bine să evite să consume urzici sau oțet.Se spune că Domnul a fost bătut cu această plantă și I-a fost dat să bea oțet în loc de apă.

În dimineața acestei sfinte zile, înainte de răsărit, se spune că trebuie să ne plimbăm desculț prin rouă sau să ne spălăm pe față într-o apă curgătoare, pentru a fi sănătoși tot anul și pentru spor în toate.

Nu se vopsesc ouăle în Vinerea Mare și nu se face niciun fel de treabă în gospodărie. Nu se coace pâine sau orice altceva, pentru că se spune că astfel sunt arse mâinile Maicii Domnului. De asemenea, sunt interzise muncile agricole, pentru că nimic nu va fi roditor. În unele regiuni ale țării, se tămâiază casa, în timp ce se înconjoară de trei ori.

După-amiaza se merge cu flori la biserică, pentru a participa la denie, iar la sfârșitul slujbei se iau florile sfințite acasă, deoarece au putere vindecătoare. De asemenea, există obiceiul în unele zone ca după slujbă să fie adusă lumânarea aprinsă acasă (exact ca în noaptea de Înviere).

În timpul deniei se cântă Prohodul, se înconjoară biserica și apoi „se trece pe sub masă” (sau „se trece pe sub Sfântul Aer” ori pe sub Sfântul Epitaf)

Se spune că cei care se nasc în Vinerea Mare și sunt botezați de Paște, vor avea puteri vindecătoare. Pe de altă parte, cine moare în Vinerea Mare, ajunge direct în rai.

Există și alte obiceiuri legate de această zi sfântă, dar acestea sunt cele mai bine cunoscute în popor și printre cele mai importante tradiții înainte de Paște.

Viziteaza magazinul online