Pentru ce se ține post negru în Vinerea Mare – tradiții și obiceiuri?

24.APRILIE.2019
Pentru ce se ține post negru în Vinerea Mare – tradiții și obiceiuri?

Categorie: Tradiții Românești Autor: Maria Poinescu ZODIACOOL Foto:pexels.com

Una dintre cele mai importante zile de peste an pentru credincioși este Vinerea Mare. Înărcătura spirituală a acesteia este cu totul specială. În popor,

există obiceiul ca în Vinerea Mare (numită și Vinerea Seacă) să fie ținută cu sfințenie, în post (dacă se poate chiar post negru) și rugăciune.

Obiceiul se ține în semn de recunoștință pentru sacrificiul făcut de Mântuitor pentru omenire și pentru ca El să se milostivească și să le dea sănătate și iertare de păcate. Pe de altă parte, cei care nu țin post negru, ar fi bine să evite să consume urzici sau oțet.Se spune că Domnul a fost bătut cu această plantă și I-a fost dat să bea oțet în loc de apă.

Loading...

În dimineața acestei sfinte zile, înainte de răsărit, se spune că trebuie să ne plimbăm desculț prin rouă sau să ne spălăm pe față într-o apă curgătoare, pentru a fi sănătoși tot anul și pentru spor în toate.

Nu se vopsesc ouăle în Vinerea Mare și nu se face niciun fel de treabă în gospodărie. Nu se coace pâine sau orice altceva, pentru că se spune că astfel sunt arse mâinile Maicii Domnului. De asemenea, sunt interzise muncile agricole, pentru că nimic nu va fi roditor. În unele regiuni ale țării, se tămâiază casa, în timp ce se înconjoară de trei ori.

După-amiaza se merge cu flori la biserică, pentru a participa la denie, iar la sfârșitul slujbei se iau florile sfințite acasă, deoarece au putere vindecătoare. De asemenea, există obiceiul în unele zone ca după slujbă să fie adusă lumânarea aprinsă acasă (exact ca în noaptea de Înviere).

În timpul deniei se cântă Prohodul, se înconjoară biserica și apoi „se trece pe sub masă” (sau „se trece pe sub Sfântul Aer” ori pe sub Sfântul Epitaf)

Se spune că cei care se nasc în Vinerea Mare și sunt botezați de Paște, vor avea puteri vindecătoare. Pe de altă parte, cine moare în Vinerea Mare, ajunge direct în rai. 

Există și alte obiceiuri legate de această zi sfântă, dar acestea sunt cele mai bine cunoscute în popor și printre cele mai importante tradiții înainte de Paște.

loading...

O zi reușită se organizează după horoscop!

Alege să cunoști predispoziții, să afli cum poți avea o stare pozitivă și să-ți satisfaci curiozitățile despre lumea în care trăim.

Loading...
Ingrediente esențiale date în avanpremieră

Din cele interesate care nu seamănă cu nimic din ce-a fost, din ce este și din ce va fi. Azvârlim provocări în spațiu public și niscaiva specialități ca să iasă ceva legat, unitar, comestibil și apreciabil.

MAI JOS, GĂSEȘTI ARTICOLE PE ACELAȘI SUBIECT

Toate-s la subiect

Subiecte fierbinți și mii de producții validate de cititori, nu de critici. Ăia critică, de asta iau lovele, nu ca să aplaude!

Horoscoape, numere și alte capricii

Informații calde calde, savuroase și tot felul de curiozități din toate domeniile, numai bune de folosit zilnic în propriul beneficiu.

ZI DE ZI
Cele populare, din gură-n gură

Nu vă gândiți, vă rog, la necreștinești! Sperăm să nu ni le subtilizeze careva, că-s de-a casei și cititorii le tot bagă în fața ochilor.

Descoperiri simple și de efect

Trecute prin filtrul minții și prin condeiul străluciților prelucrători sunt băgate ca să ia fața. Cum vă place? Nouă, ne plac!

DESCOPERĂ
Ultraspecializate de calibru

Unii, mulți, foarte mulți, majoritatea, dintre dumneavoastră, stimați cititori, ați rămas uluiți de o chestie din aceste isprăvi. Și-s fără improvizații!

MAGAZIN ONLINE
Mai multe constatări, luate la un loc

Din păcate, din fericire, toate-s ale noastre. Chestia e că merg și pe la alte case, dar nu ne supărăm dacă ne citează.

UNIC ÎN ROMÂNIA

Astrologie ZODIACOOL

Cu certitudine este primul horoscop online personalizat pe ore din România

Calcule ZODIACOOL

Numerologie și primul calculator de date favorabile ZeRiXue

Feng Shui ZODIACOOL

Primul calculator Feng Shui online din România pentru dragoste, sănătate și bani.

Noutăți pe ZODIACOOL: Horoscop cu previziuni astrologice pentru dragoste și bani.

Vezi care sunt predispozițiile și fii la curent cu influența pe care o au planetele asupra vieții și asupra evenimentelor din viață. Horoscop anual cu previziuni pe dragoste și relații, carieră și bani, sănătate.

Horoscop azi pe zodii
DE INTERES
MAGAZIN ONLINE
CONTINUĂ SĂ CITEȘTI

Rețele Sociale

Mod de plată

Abonează-te la newsletter pentru noutăți

© Copyright 2016 - 2019 ZODIACOOL SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.