Află de ce trebuie să fim veseli pe 1 Aprilie – tradiții și obiceiuri străvechi
Cu toții știm că 1 Aprilie este Ziua Păcălelii, dar te-ai întrebat vreodată de unde vine această sărbătoare? Originea sărbătoririi păcălelilor și a
veseliei se pierde în negura timpului, dar cei mai mulți istorici o leagă de schimbarea calendarului gregorian, când se pare că multor persoane le era greu să se adapteze acestei schimbări. Astfel, pe vremea lui Carol al IX-lea au luat „naștere” nebunii de Aprilie, adică acei oameni care sărbătoreau Anul Nou pe 1 Aprilie. „Nebunii” sărbătoreau Anul Noi pe 1 Aprilie pentru că le era prea greu să se adapteze noului calendar.
În concluzie, se pare că „nebunia de Aprilie” s-a păstrat, iar Anul Nou și-a reluat locul în plină iarnă.
Se spune că pentru a avea noroc tot anul, păcăleala de 1 Aprilie se face până la miezul zilei, deoarece tot ce urmează după ora 12.00 este aducător de ghinion. În plus, dacă nu reușești să păcălești pe nimeni e și mai rău, pentru că până pe 1 Aprilie anul viitor, tu vei fi cel păcălit.
Atenție, să nu îți programezi nunta în această zi, pentru că se crede că noua familie nu prea are sorți de izbândă – fie se destramă, fie bărbatul este ținut sub papuc (acum, aici este discutabil, în funcție de dorințele fiecăruia).
Sărbătoarea este celebrată în întreaga lume, de la copil la bătrân, de la simplu om până la conducători sau formatori de opinie. De exemplu, „Le Parisiene” titra pe 1 Aprilie 1986 că Turnul Eiffel urma să fie dezmembrat.
Apropo de Franța, acolo persoanele păcălite sunt poreclite „poisson d’Avril” (pește de Aprilie), în timp ce în Anglia sunt poreclite „noddy” (găgăuță), iar în Scoția „cuc de Aprilie”.
PS: Știai că pe 1 Aprilie se sărbătorește și Ziua internațională a păsărilor?
Autor: Maria Poinescu, publicat la data 30.03.2019
Taguri: ghinion
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!