Final de vară – tradiții și superstiţii la una dintre cele mai mari sărbători
În fiecare an, pe 15 August credincioşii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai mari sărbători de peste an.
Ziua Sfintei Mării Mari marchează finalul sezonului cald și venirea toamnei, fiind și momentul în care ciobanii coboară mioarele de pe munte pentru a le pregăti de venirea iernii. Pe vremuri, bărbații renunțau la pălărie din acestă zi și treceau la căciulă. Sărbătoarea are o mare semnificație pentru creștini și nu este lipsită de tradiții și superstiţii.
Dimineața, la începutul slujbei, femeile măritate aduc la biserică fructe, în special struguri și prune, miere de albine, pe care le împart celor dragi, după ce sunt sfințite. De asemenea, pentru a le fi ferite familiile de boli și necazuri, ele aduc flori pe care le așează la icoane.
Maica Domnului este protectoarea femeilor însărcinate și cele ce se roagă în acestă zi sunt ajutate de Sfântă să aibă o sarcină ușoară și copii sănătoși. Fetele nemăritate trebuie să își pună busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul sau să poarte năprasnic în sân pentru a-l găsi mai repede.
Dacă sezonul cald e pe sfârșite, nu se poate spune același lucru despre cel al nunților. Începând cu 15 August se pot face nunți până la postul Crăciunului.
Sfânta Maria Mare este o sărbătoare importantă și pentru celebrarea celor ce nu mai sunt printre noi, în acestă zi tămâindu-se mormintele. Multe lăcașuri religioase poartă numele Sfintei Marii, locuri unde se organizează praznice pentru a celebra hramul.
Se spune că aceasta este ultima zi în care mai pot fi culese ierburile de leac. Apoi, în unele zone ale țării nu se aprinde focul cu două zile înainte de sărbătoare, iar cine nu respectă obiceiul riscă boli cumplite.
Vă dorim o zi de liniște, pace și bucurie!
Autor: Andreea Inea, publicat la data 15.08.2020
Taguri: bani
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!