Tradiții și obiceiuri de Sf. Maria Mică – cea mai importantă sărbătoare pentru mame și fetele necăsătorite
Este una dintre cele mai importante sărbători, Sf. Maria fiind cea mai îndrăgita divinitate feminină a Panteonului românesc. În fiecare an, pe 8 septembrie,
creștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sf. Maria Mică. Această sărbătoare este primul praznic din Anul bisericesc, început la 1 septembrie. De asemenea, este una dintre cele mai importante sărbători, Sf. Maria fiind cea mai îndrăgita divinitate feminină a Panteonului românesc.
În jurul zilei de 8 septembrie au fost croite de-a lungul timpului numeroase tradiții, ca și superstiții. Credincioșii merg dimineața la biserică, pentru a se ruga Maicii Domnului și a-i mulțumi pentru acel ajutor pe care l-au primit de la ea. Se spune că rugăciunile mamelor adresate Născătoarei de Dumnezeu în această zi sunt ascultate mai mult ca oricând și că acestea vor avea copii mai ascultători. Este bine ca nici bărbații, nici femeile să nu muncească în această mare zi de sărbătoare, dar nici în ziua dinainte și de după Nașterea Maicii Domnului.
Sf. Maria este cunoscută în popor ca protectoare a mamelor, dar și a fetelor necăsătorite. Astfel, rugăciuni fierbinți adresate din inimă pentru grăbirea căsătoriei, ușurarea nașterii, tratarea infertilității și pentru copii sănătoși sunt grabnic ascultate de Născătoarea Domnului.
Tot din cultura populară vin și unele superstiții legate de ziua Sfintei. Una dintre acestea ne îndeamnă să nu aprindem focul în casă, oricât de frig ar fi, deoarece poate aduce boli și ghinion. Candela, în schimb, ar trebui să fie aprinsă și lăsată să ardă toată ziua, sub atentă supraveghere.
În această mare zi se dau prune și struguri pentru sufletele celor ce nu mai sunt printre noi, pentru a li se ierta păcatele.
În zona Maramureșului, se spune că dacă plouă de Sf. Maria Mică va fi o toamnă cu multe precipitaţii. Pe de altă parte, se anunță luni plăcute și senine de toamnă, dacă pe 8 septembrie înfloresc merii și perii. Oricum ar fi vremea de Sf. Maria, din această zi vara devine o amintire caldă, iar sezonul rece își intră în drepturi, de unde și vorba „O trecut Sântămăria, leapădă pălăria!”
Autor: Andreea Inea, publicat la data 07.09.2018
Taguri: ghinion
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!