Tradiții și obiceiuri într-una dintre cele mai mari sărbători: Înălțarea Domnului
Începutul lunii iunie aduce o mare sărbătoare pentru creștini – Înălțarea Domnului, zi cu mare încărcătură spirituală. Sărbătorită anul acesta pe 6 Iunie,
la 40 de zile după Învierea Domnului, Înălțarea este una dintre cele mai importante zile de peste an pentru credincioși. Descoperă tradiții și obiceiuri specifice acestei frumoase sărbători.
Înălțarea Domnului mai este numită în popor și Ispas, în cinstea singurului martor al acestui mare eveniment al creștinității, conform legendelor. Se spune că Ispas era ascuns printre stânci, pe Muntele Măslinilor, atunci când Iisus Hristos S-a înălțat la Ceruri și că el a dus vestea mai departe și a povestit tuturor celor care voiau să-l asculte.
În unele zone ale țării, se practică legatul frunzelor de nuc peste brâu, pentru a se primi harul vindecării de la Dumnezeu și pentru a avea sănătate tot anul. Tot pentru sănătate, oamenii se „bat” pe spate cu tulpini de leuștean.
Se spune că Însuși Iisus avea frunze de nuc legate la brâu când S-a înălțat la Ceruri. Tinerii merg în pădure pentru a culege fruze de alun, care le va aduce noroc și dragoste tot anul. Se dă de pomană după slujbă, mai ales că în unele zone se țin Moșii de Ispas, iar alimentele oferite sunt pâinea caldă, brânza, ceapa verde și un păhărel de rachiu.
Conform credinței populare, cine se stinge din viață în perioada dintre Înviere și Înălțare ajunge direct în Rai, deoarece porțile Cerului sunt deschise. Pe de altă parte, celor care sunt pomeniți în ziua de Ispas le sunt iertate toate păcatele.
Așa cum timp de 40 de zile de la Înviere se spune „Hristos a înviat!” - „Adevărat a înviat!”, acum este ziua în care oamenii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” - „Adevărat S-a înălțat!”
„Hristos S-a înălțat!”
Autor: Andreea Inea, publicat la data 05.06.2019
Taguri: dragoste
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!