Tradiții și obiceiuri de Ziua Înălțării Sfintei Cruci sau Cârstovul Viilor
Iată ce poți face pentru o viață de bunăstare. Biserica Ortodoxă sărbătorește în fiecare an, pe 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătoare
cunoscută în popor și ca Ziua Crucii sau Cârstovul Viilor. Este o zi extrem de importantă în calendar, fiind indicat a se ține post, pentru a ne aminti de patimile şi moartea Mântuitorului. Se spune din bătrâni că din această zi toamna își intră în drepturi și că se poate începe culesul viilor și bătutul nucilor. este bine ca pe 14 Septembrie să nu se consume aceste fructe sau oricare altele ce au miezul în formă de cruce.
De asemenea, sunt de evitat usturoiul, prunele și pepenele.
Bătrânii ne învață ca în această zi sfântă să culegem flori și frunze de busuioc, măghiran, mentă și cimbru, pe care să le punem lângă cruce în timpul slujbei de la biserică pentru a fi sfințite, Apoi, plantele se țin acasă și vor fi folositoare în caz de boli.
De asemenea, busuiocul sfințit poate fi pus în apa de spălat a fetelor pentru a nu le cădea părul, dar și în apa păsărilor spre a le apăra de boli sau la streșinile caselor ca cei care locuiesc acolo să fie feriți de ghinion și casa de trăsnete.
Se spune că pe 14 Septembrie, florile sunt triste pentru că se usucă și mor, iar cele care înfloresc în această zi sunt considerate florile morților.
În unele sate din țară există tradiții conform cărora astăzi se sfințesc monede, ce aduc noroc dacă sunt purtate ulterior în portofel alături de o crciuliță.
Și vremea din următoarele lui poate fi prezisă în funcție de cum este în Ziua Crucii. Dacă tună, se anunță o toamnă lungă, în timp ce dacă ciorile se adună și sunt gălăgioase înseamnă că va cădea bruma în curând.
Autor: Andreea Inea, publicat la data 13.09.2020
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!