Lăsatul Secului din Brumar – obiceiuri și tradiții de mult timp uitate
Pe 13 Noiembrie are loc un eveniment cu mare încărcătură spirituală și magică – Lăsatul Secului. Spre mijlocul Lunii lui Bumar sau Vinar, cum este numită
popular Noiembrie, pe data de 13, are loc un eveniment cu mare încărcătură spirituală și magică – Lăsatul Secului. Similar Lăsatului Secului înainte de Postul Paștelui, la cel al Postului Nașterii Domnului au loc „petreceri” cu fripturi, ciorbă, plăcinte de brânză și vin, toate din belșug. Ar fi bine ca masa să fie așezată la răsărit, lângă icoană, fața de masă să fie albă, iar în mijlocul ei să fie puse pâine și sare, ce se gustă înainte de a începe ospățul. La final, gospodinele ar trebui să pună oalele cu gura în jos, pentru a nu atrage ghinionul și boala în casă.
Se spune că la Lăsatul Secului trebuie unse cu usturoi tocurile uşilor şi ferestrelor, pentru a ține departe spiritele rele. În această zi se face pomană cu turte de mălai.
Pe vremuri, bătrânii din popor ne îndeamnau să mergem la focurile făcute la intrarea și ieșirea din sate, pentru a alunga spiritele rele și a invoca bunăstarea și sănătatea. Băieții și flăcăii de însurat urmau să ia foc pe câte un lemn pe care le duceau acasă, unde fetele și femeile începeau să toarcă pânza pentru cămeșile lor, adunându-se în șezători. Aceste obiceiuri simbolizează finalul perioadei calde și faptul că fiecare se simțea pregătit pentru perioada de odihnă, odată cu venirea iernii, după trei anotimpuri în care au muncit pentru roade.
Autor: Andreea Inea, publicat la data 12.11.2018
Taguri: ghinion
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!