Transport gratuit peste 140 lei
Aplica

Mănâncă mere pe 20 Iulie! Vezi și alte tradiții de ziua Sfântului Ilie

Mănâncă mere pe 20 Iulie! Vezi și alte tradiții de ziua Sfântului Ilie

În fiecare an, pe 20 Iulie creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, făcătorul de minuni care trăsneşte dracii şi aduce ploaia. Iată ce trebuie să faci în această zi.

Se spune că proorocul Ilie s-a ridicat la Cer într-un car de foc și că de atunci cutreieră printre nori într-un car cu roți de foc, tras de 2 sau 4 cai de înaripați, trăsnind dracii cu un bici de foc. Are puterea de a „deschide și închide porțile Cerului”, este ocrotitorul recoltelor, aduce ploaia binefăcătoare, dar și grindina, atunci când trebuie să îi pedepsească pe oameni.

Traditii de Sfântul Ilie

Conform tradiției populare, de fiecare dată când fulgeră, trebuie să facem semnul crucii, deoarece Sfântul Ilie are voie de la Dumnezeu să lovească orice pentru a doborî demonii, dar nu și crucea.

Best seller

Sărbătoarea proorocului Ilie Tesviteanul este una dintre cele mai importante de peste an, fiecare creștin respectând-o cu sfințenie.

În această zi, putem începe să mâncăm mere, fructe considerate a fi ale Sfântului Ilie. Mai întâi se duce un coș cu mere la biserică pentru a fi sfințite, iar apoi se împart celor apropiați și se consumă pentru a avea sănătate tot anul. De asemenea, de pe 20 Iulie pot fi strânse ierburile de leac, dar mai ales busuiocul.

Pentru prosperitate, în unele zone ale țării se practică „retezatul stupilor” (recoltarea mierii de albine) de către bărbați credincioşi îmbrăcați de sărbătoare. Fiecare invitat la masa festivă trebuie să deguste mierea de albine sau să bea un păhărel de țuică îndulcită cu miere.

Îți recomandăm

Le dorim La mulți ani, împlinire și fericire tuturor celor care poartă numele Sfântului Prooroc Ilie!

Viziteaza magazinul online