Tapioca – perlele mici și albe care conferă energie
Tapioca reprezintă amidonul extras din rădăcina tuberizată a arbustului de Manioc (Manihot esculenta), originar în America de Sud. În prezent, tapioca este cunoscută și utilizată la scară largă în alimentație, datorită calităților sale nutritive importante. La noi în țară putem găsi tapioca în magazinele de tip Plafar sau de profil, sub formă de făină sau perle mici, albe.
Tapioca are o compoziţie unică de carbohidraţi, vitamine, minerale şi compuşi organici, un nivel foarte scăzut de colesterol şi sodiu. Conţine vitamine din complexul B, fier, magneziu şi calciu.
Tapioca în gastronomie
Prin fierbere în apă sau lapte, consistența ei devine asemănătoare cu a gelatinei. Astfel, ea poate fi folosită ușor la prepararea deserturilor cu fructe sau a răciturilor rapide cu legume.
Acest aliment cu gust neutru, foarte puțin dulce, poate fi folosit în gastronomie atât în preparate dulci, cât și în feluri principale, în forma sa de perle sau de făină, amidon de tapioca.
Datorită puterii sale de îngroșare, tapioca pudră poate fi folosită la îngroșarea sosurilor. Perlele de tapioca pot înlocui fideaua în ciorbe sau supe.
Însă tapioca perle este folosită cel mai des în preparate dulci, budinci reci sau calde, pregătite cu apă, suc de fructe sau lapte vegetal, băuturi energizante.
Valori nutriționale pentru 100 grame perle tapioca
Calorii: 351
Proteine: 0
Lipide: 0.2
Carbohidrați: 85.3
Fibre: 0
Beneficiile consumului de tapioca
- îmbunătățește digestia și circulația sângelui;
- este recomandată persoanelor care au alergie la gluten/boală celiacă sau au diabet;
- nu crește indicele glicemic, întrucât amidonul din manioc nu este absorbit de organismul uman;
- poate fi introdusă în hrana bebelușului de la vârsta de șase luni, datorită proprietăților sale nutritive și digestive, conținutului de acid folic (are o consistență specială și gust bun);
- nu conține colesterol, grăsimi saturate și acizi grași;
- conferă energie, datorită carbohidraților conținuți;
- menține senzația de sațietate pe o perioadă mai mare de timp, dar se recomandă moderație în consum;
- combate anemia, întărește structura osoasă și sistemul muscular, datorită fierului și calciului din compoziție;
- menține sănătatea inimii, previne boala Alzheimer și malformațiile congenitale.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 17.09.2023
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!