Grapefruitul – Alimentul fără calorii, extrem de bogat în vitamine
:contrast(5):quality(50)/https://www.zodiacool.ro/uploads/blog/beneficii-grapefruit-7039.jpg)
Grapefruitul (Citrus paradisi) este un fruct subtropical, preferat de oameni din întreaga lume pentru gustul și proprietățile pe care le deține. Grapefruitul este un fruct
citric mare, rotund, cu miez zemos și amar, de culoare albă, galbenă, roz sau roşie. Se consumă ca atare, 1-3 grapefruituri înainte de fiecare masă, cu aproximativ 15 minute, sau sub formă de suc proaspăt, cu 15 minute înainte de masă. Foarte important de reținut este faptul că fructul poate inhiba o enzimă din intestin care joacă un rol cheie în descompunerea anumitor medicamente în organism.
Mai exact, grapefruitul inactivează medicamentele. Are în compoziția sa un conținut bogat de vitamina C, vitaminele A, B1, B2, B5, 90% apă, calciu, fosfor, potasiu și fier.
Valori nutriționale pentru 100 de grame pulpă grapefruit
Calorii: 35
Proteine: 0.6
Lipide: 0.1
Carbohidrați: 9.6
Fibre: 0
Valori nutriționale pentru 100 ml suc proaspăt de grapefruit
Calorii: 47
Proteine: 1
Lipide: 0
Carbohidrați: 9.6
Fibre: 2
Benefiiciile consumului de grapefruit
- foarte bogat în vitamina C (200 g asigură necesarul de vitamina C pentru o zi întreagă);
- scade riscul de cancer, datorită vitaminei C, narangeninei și limoninei, care întăresc sistemul imunitar;
- accelerează scăderea în greutate, stimulând tranzitul intestinal, eliminând surplusul de apă din organism și prelungind senzaţia de saţietate;
- previne formarea sau refacerea pietrelor la rinichi (1 pahar pe zi), deoarece acidul citric şi alte substanţe conţinute în grapefruit dizolvă oxalații și urații;
- întărește sistemul imunitar prin dozeleimportante de vitamina A și C;
- combate constipația, deoarece detoxifică şi stimulează activitatea enzimatică la nivelul intestinului;
- poate reduce nivelul colesterolului ‘’rău’’, împiedicând asimilarea grăsimilor saturate și prevenind oxidarea colesterolului ‘’rău’’ (LDL) şi depunerea sa pe pereţii vaselor de sânge;
- poate reduce tensiunea arterială, datorită nivelului ridicat de potasiu, care neutralizează efectul negativ al sodiului;
- vindecă răcelile, având efecte antiinfecţioase și stimulând imunitatea prin concentraţia mare de vitamina C;
- previne îmbătrânirea prematură a organismului, datorită naringeninei (previne degenerarea ADN-ului celular) și spermidinei (ajută la menţinerea sănătăţii sistemului nervos);
- alungă mahmureala, datorită substanțelor amare, cu efect drenor, și funcției sale de stimulent al ficatului.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 21.06.2019