Tradiții și obiceiuri în ultima sărbătoare a anului bisericesc pe data de 29 august
În fiecare an ziua de 29 august este marcată prin rugăciune Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, fiind și ultima sărbătoare a anului bisericesc ce se
încheie pe 31 august. Este bine ca în această zi să se țină post, pentru a nu ne asemăna cu Irod, care din cauza ospățului dus la extrem i-a cerut Salomeei (fiica Irodiadei, care îl ura pe Sfântul Ioan) să danseze, iar în schimb a trebuit să îi ofere capul Sfântului Ioan Botezatorul, întemniţat în castelul lui Irod de la Maherus.
Este zi de post și pentru cei care își doresc o viață ascetică, asemeni Sfântului Ioan. Bătrânii ne învață că nu este bine să fie folosit cuțitul în această zi, toată mâncarea urmând a fi ruptă. În plus, este interzis să fie tăiate sau mâncate fructe ori legume rotunde.
De exemplu, este recomandat să nu se mănânce pepeni, pentru că forma acestora aduce aminte de cea a capului.
Nici fructele sau legumele roșii și vinul roșu nu sunt recomandate, întrucât reprezintă sângele Botezătorului. De asemenea, nu este bine să fie consumată varză, pentru că pe această legumă se spune că ar fi fost tăiat capul profetului.
Tot din obiceiuri face parte și acela de a ține post „de la cruce până la cruce”, adică până pe 14 septembrie, de Ziua Crucii. Totuși, acest post de 2 săptămâni nu este consemnat în calendarele creștine.
Se spune că postul „de la cruce până la cruce” are rolul de a-i curăți pe cei care îl țin de păcate extrem de grave, chiar și pentru omoruri. Se ținea într-un fel special, putând fi mâncate doar turte de grâu sau mălai.
Autor: Andreea Inea, publicat la data 29.08.2019
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!