Urzicile - beneficii uimitoare asupra organismului
Urzica (Urtica dioica) este o plantă răspândită prin locuri necultivate de la câmpie, deal sau munte, având frunze și tulpină ușor înțepătoare, dar comestibile și extrem de sănătoase.
Urzica este bogată în clorofilă (un excelent agent de detoxifiere), minerale (potasiu, fier, magneziu), flavonoizi, aminoacizi esențiali, vitamine (A, B1, B2 B5). Substanţele volatile ce dau aroma specifică urzicilor de primavară au un efect antibiotic şi diuretic. Urzicile se consumă fie crude (sub formă de salată), fierte, fie sub formă de suc (din urzici proaspete).
Valori nutriționale pentru 100 grame urzici
Calorii: 66
Proteine: 7.9
Lipide: 0.7
Carbohidrați: 7.1
Fibre: 3.2
Beneficiile consumului de urzici
- ajută la ameliorarea bolilor sângelui, indiferent de origine, fiind bogate în vitamina K şi în fier;
- extrage excesul de substanţe nocive ajunse în organism prin alimente, apă, aer, produse cosmetice, detergent, inclusiv metale toxice, prin bogăția de clorofilă;
- protejează tubul digestiv, în general și intestinele, în special, având efecte cicatrizante şi calmante, ajutând la refacerea ţesuturilor de protecţie din tubul digestiv;
- ajută la slăbit prin efectul detoxifiant și de eliminare a surpusului de apă din țesuturi, accelerează arderile și împiedică depunerea grăsimilor;
- calmează alergiile produse de polen, praf ori diverse substanţe chimice, grație histaminelor (cu o compoziţie chimică modificată faţă de histaminele din corpul uman);
- reglează hipertensiunea arterială și previne bolile de inimă, întrucât elimină apa acumulată în organism și surplusul de sodiu, relaxând totodată musculatura netedă a vaselor de sânge;
- au efect antiinflamator articular, grație principiilor active care inhibă producţia substanţelor implicate în apariţia inflamaţiilor articulare şi a durerii.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 14.09.2023
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!