Măceșele – cum să profiți de efectele miraculoase ale fructelor sălbatice cu gust acrișor
Măceșele (Rosa canina) sunt acele fructe roşii sălbatice cu gust acrișor, folosite frecvent în gospodărie și mai ales în medicina naturistă,
datorită proprietăților medicinale impresionante. Fructele de măceș conțin cantități însemnate de vitamina A și E, vitamine din complexul B, fier, magneziu, acizi organici, flavonoide.
Pulpa măceșelor este campioană absolută de vitamina C (2000 mg la 100 g de fruct) în lumea vegetală, de unde și nenumăratele ei utilizări medicinale.
În scop terapeutic, măceșele se administrează sub formă de pulbere, ceai sau sirop. Însă din măceșe se pot pregăti foarte multe preparate delicioase și sănătoase în același timp, precum pastă de măceșe, gemuri (fără zahăr), vinuri.
Valori nutriționale pentru 100 grame măceșe, gem
Calorii: 242
Proteine: 0.5
Lipide: 0
Carbohidrați: 58
Fibre: 3
Beneficiile consumului de măceșe
̶ asigură funcţionarea normală a organismului și întărirea sistemului imunitar prin conținutul ridicat de vitamina C;
̶ ajută la absorbția fierului în organism și la fixarea calciului, datorită vitaminei C, un antioxidant puternic;
̶ ajută la vindecarea rănilor, împiedică sângerarea gingiilor, crește rezistența la infecții și combate surmenajul fizic și intelectual, grație vitaminei C;
̶ reglează tranzitul intestinal prin conținutul lor ridicat în fibre;
̶ previn bolile de inimă, datorită vitaminei C, bioflavonoidelor, vitaminelor din complexul B conținute;
̶ reglează nivelul colesterolului, fiind bogate în acizi organici (pectici);
̶ protejează rinichii și vezica urinară de infecții, deoarece conțin substanțe cu un puternic efect diuretic;
̶ previn infecțiile respiratorii (bronșită virală și bacteriană, pneumonie, viroză pulmonară, sinuzită, rinită, etc.), îmbunătățind activitatea sistemului imunitar și întărind epiteliile respiratorii;
̶ împiedică apariția crizelor reumatice prin colecția de substanțe antioxiante și antiinflamatoare;
̶ sunt de un real ajutor contra obezității, deoarece reduc colesterolul și zahărul din sânge, inhibă procesul de depunere de rezerve de energie în corp, sub forma țesutului adipos în exces, și îmbunătățesc eliminarea unor substanțe toxice din organism (acid uric);
̶ îmbunătățesc imunitatea în timpul tratamentului cu antibiotice sintetice prin prevenirea reacțiilor alergice la aceste medicamente; refac flora intestinală normală.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 12.01.2022
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!