Cum să găteșți hrișca, ca să-ți iasă bună
:contrast(5):quality(50)/https://www.zodiacool.ro/uploads/blog/hrisca-1720.jpg)
Hrișca (semințele plantei Fagopyrum esculentum) este un aliment sub forma unor boabe mici, învelite de o coajă brună, aducând oarecum aminte de semințele de
grâu (de unde și confuzia cu cerealele). O găsești cel mai sigur în magazinele cu profil naturist, grație multiplelor sale beneficii pentru sănătate. Dacă încă nu ai încercat hrișca, este posibil ca acest aliment să îți placă mai mult decât te-ai putea aștepta. Hrișca e recomandată tuturor persoanelor. Hrișca este recomandată celor cu intoleranță la gluten, dar și celor care vor să-și mențină greutatea.
O poți folosi în pilafuri, pentru sarmale, pentru budinci , ciorbe, etc.
Hrișcă înmuiată
Pune la înmuiat boabele de hrișcă în apă călduță, de seara până dimineața (10-12 ore), după care scurge apa. Le poți consuma apoi cu suc de fructe, iaurt sau lapte. Se mai consumă la fel ca fulgii de cereale intregrale, la micul dejun. De regulă, boabele de hrișcă se consumă împreună cu: fructe uscate (stafide, smochine, curmale); semințe (de floarea-soarelui, de susan, de dovleac); Le poți eventual îndulci cu miere după gust.
Hrișcă fiartă
Înainte de a o prepara, spală hrișca de două – trei ori și pune la înmuiat boabele, timp de 1-2 ore. Apoi, fierbe la foc de intensitate medie, o parte de hrișcă la două părți de apă. Las-o să fiarbă până când boabele devin foarte moi.
De regulă, durata de fierbere este de aproximativ 20 de minute. Dă focul la minimum și acoperă vasul cu un capac. Cât timp fierbe, nu amesteca deloc în ea, altfel se va transforma în pastă.
Hrișca este gata în momentul în care nu mai este apă în mijocul vasului. La final, oprește focul și las-o acoperită pentru încă 15 minute. Hrișca fiartă se gătește după ce s-a răcit. O poți folosi în supe, ciorbe, budinci, tocănițe. Totodată, se asezonează cu zarzavat tăiat mărunt, cu ulei, sare și condimente după gust.
O poți introduce în salatele de crudități, alături de morcov, de salată verde, de varză, de sfeclă roșie și nu numai. O poți fierbe și în lapte, la care adaugi miere și scorțișoară. Obții astfel celebrul ‘’kasa’’, un mic dejun tradițional ucrainean.
Poftă bună!
Autor: Maria Poinescu, publicat la data 16.04.2020
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!