Dormitor feng shui
Amenajarea dormitorului feng shui pentru sporirea gradului de confort prin amplificarea fluxului de energie Qi, un bun feng shui pentru un somn linistit
Dormitorul este una dintre cele mai importante încăperi din casă, întrucât este locul dormim și în care ne petrecem o treime din viață.
Beneficiile amenajării feng shui în dormitor
Pentru a beneficia de energie bună este bine să ținem cont de principii și reguli feng shui pentru amenajarea dormitorului, care sunt ușor de aplicat și nu presupun cheltuieli costisitoare.
Toate obiectele de decor folosite la amenajarea dormitorului influențează calitatea energiei din dormitor care, la rândul ei, afectează calitatea somnului.
Principiile feng shui pentru un somn liniștit
Modul în care amenajezi dormitorul afectează calitatea energiei Qi și implicit calitatea somnului. De aceea amenajarea dormitorului în stil feng shui pune accentul pe sporirea gradului de confort prin amplificarea fluxului de energie Qi și blocarea energiei negative, pentru un somn liniștit.
Direcția de dormit
Pentru a dormi bine este importantă alegerea unei direcții de dormit cu capul către un anumit punct cardinal, către o energie favorabilă care influențează calitatea somnului.
Direcția de amplasare a patului către un punct cardinal este cea spre care așezăm capul când dormim:
Pentru a identifica punctul cardinal al direcțiilor favorabile din dormitor folosim busola, nu ne orientăm după cum răsare soarele sau după poziția ușii de la cameră.
Majoritatea oamenilor cred că este bine să doarmă cu capul la Nord, însă în feng shui este important să alegem o direcție cu energie bună. Prin energie bună se înțelege fluxul de energie, furnizat dinspre punctul cardinal al direcției bune de dormit, care atrage succes, sănătate, dragoste, prosperitate.
Alegerea direcției bune de dormit se calculează ușor în funcție de data nașterii prin calcul număr KUA personal.
În acest fel, pe lângă faptul că nu vom fi afectați de insomnie şi de alte tulburări de somn, vom atrage fluxul de energie pentru a avea relații armonioase, reușite pe plan financiar, succes în carieră, sănătate.
Însă, chiar dacă o direcție KUA este favorabilă, ea devine funcțională numai după ce este activată adecvat de către un specialist în feng shui.
Principiul perechilor
Încă din cele mai vechi timpuri, în amenajarea dormitorului se utilizează așezarea simetrică și în pereche a noptierelor și veiozelor, de-o parte și de alta a patului.
În feng shui, dormitorul este considerată încăperea în care ne încărcăm cu energie, ne recuperăm. Maeștrii recomandă folosirea în pereche a remediilor Wu Lou pentru sănătate, fiecare obiect feng shui se așază pe câte o noptieră.
Tot în dormitor poate fi folosită perechea de rațe mandarin doar că acestea nu se despart, ci se așază împreună.
Materiale naturale
În dormitor ne încărcăm cu energia tuturor lucrurilor care ne înconjoară, de aceea maeștri recomandă a se folosi materiale naturale.
Patul poate fi din lemn, mobilierul la fel, ramele tablourilor să fie din lemn și se pot așeza pietre naturale cum ar fi ametistul.
Echilibru și armonie
Menținerea echilibrului și a armoniei este o preocupare continuă a științei feng shui. Echilibrarea energiilor în dormitor se face și cu ajutorul luminilor, a formelor și culorilor, o obiectelor, remediilor feng shui, a mobilierului.
Reguli feng shui pentru dormitor
Regulile feng shui pentru dormitor se referă la respectarea principiilor feng shui pentru mobilier, poziția patului, decorațiuni, oglindă, plante, culori, tablouri, remedii feng shui.
Dacă vom ține cont de regulile feng shui vom atrage energia pozitivă, ne vom îmbunătăţi sănătatea, viaţa de cuplu, iar practica demonstrează că rezultatele apar după 1-3 luni, uneori și mai rapid.
Mobilierul
De regulă mobilierul pentru dormitor cuprinde dulap, pat, noptiere, comodă. Este important să alegem o mobilă de dormitor cu forme regulate (pătrat, dreptunghi, rotund), pentru că acestea creează o oază de armonie și echilibru.
A se evita aglomerarea dormitorului cu multe piese de mobilier, pentru a nu bloca fluxul de energie Qi. Din același motiv, este de preferat mobilierul care stă pe picioare, nu cel lipit de sol, așa încât energia să circule inclusiv sub pat.
Principala regulă de amenajare a mobilierului din dormitor după principiile Feng Shui ține de poziția patului, deoarece calitatea somnului, norocul în dragoste, banii, starea de sănătate, depind de energia direcției de dormit.
Poziția patului
Reguli feng shui pentru pat:
- a se evita "poziția morții", respectiv a nu se dormi cu picioarele la ușă și cu ușa deschisă, pentru a nu atrage energie de tip yin, boli, ghinion
- a se folosi "poziția de comandă", adică a se așeza patul astfel încât să vedem ușa și geamul când stăm culcați în pat
- a nu se pune patul sub grinzi, pentru că acestea trimit săgeți otrăvite, energie negativă care atrage probleme
- a se așeza tăblia patului lângă un perete solid (atrage protecție, stabilitate), fereastra și ușa camerei trebuie să fie în lateralele patului
Oglinzile
Oglinda este un obiect cu energie yin, pasivă. Somnul este o acțiune tot de tip pasiv, prin urmare, dacă pe durata somnului ne reflectăm într-o oglindă, practic dublăm energia de tip yin, ceea ce nu este de dorit deoarece în timpul zilei avem nevoie de energie de tip yang, activă, pentru a fi cât mai productivi.
În plus, energia de tip yin, este receptivă, așadar oglinda are capacitatea de a atrage și de a stoca imagini, energii, emoții. Cât de benefică ar fi o oglindă în care s-a văzut o ceartă, o femeie singură care plânge etc?
De aceea, în feng shui oglinzile care reflectă patul (adică cele de la comodă sau de pe tavan) trebuie scoase din dormitor sau acoperite cu folie mată, pentru a nu atrage infidelitate, probleme cu somnul.
De asemenea, nu sunt de bun augur oglinzile din dormitor în care ne vedem chipul imediat ce intrăm pe ușă, deoarece pe termen lung afectează calitatea energiei din cameră.
Plantele
Când vine vorba despre idei de amenajări dormitoare cu bun feng shui, se ține cont de faptul că plantele sunt de evitat în dormitor.
Totuși, în cazul în care o persoană se reface după o boală, este recomandat să se țină tulpini de bambus, feriga, limba soacrei, planta umbrelă pe noptieră.
Culorile
Cu toții ne punem întrebarea care sunt cele mai bune culori pentru dormitor, însă puțini știu că acestea au impact asupra stării de bine, influențează calitatea somnului și viața de cuplu.
Unele culori ne dau energie pozitivă și ne ajută să ne reîncărcăm bateriile, altele au efect relaxant, ne scapă de stres. De aceea, alegerea culorilor în amenajarea feng shui a dormitorului este importantă.
Fiecare culoare este strâns legată de cele cinci elemente: foc, pământ, metal, apă, lemn, are o anumită energie și un anumit efect psihologic. Cu ajutorul principiilor feng shui putem crea dormitorul ideal în culori potrivite cu stilul personal de viață.
În feng shui, pentru pereții și mobilierul din dormitor se recomandă combinații de culori yin (negru, bleumarin, albastru, gri) cu cele yang (roșu, verde, galben, alb) sau culori cu echilibru yin- yang (turcoaz, roz, violet, grena, ocru, bej etc).
Culorile calde pentru dormitor sunt de preferat celor stridente, deoarece acestea ne relaxează, asigură un somn de calitate.
Nu trebuie ignorat nici efectul psihologic al culorilor: negru atrage probleme emoționale, depresie, anxietate, fantezii afective bolnăvicioase; roșu intens, aduce o stare de zbucium în timpul somnului, care în timp conduce la oboseală cronică, boli cardiac, probleme cu circulația sângelui.
Tablourile
Odată ce am ales culorile, putem să completăm decorul dormitorului feng shui cu tablouri, care să amplifice energia pozitivă, să ofere relaxare și o stare de spirit mai bună.
În feng shui, fie că este vorba despre tablouri pentru dragoste, tablouri decorative cu modele simple, clasice, abstracte, tablouri pentru copii, alegerea tablourilor pentru dormitor se bazează pe menținerea echilibrului și a armoniei.
De aceea, un somn de calitate nu se poate obține dacă tablourile ilustrează peisaje cu flori, copaci, plante, furtună pe mare, apă curgătoare, lac, cascade, scene de luptă, ceartă, oameni beți, femeie singură, bărbat singur, animale feroce etc.
Un dormitor feng shui va ieși din anonimat, dacă se vor folosi tablouri în tonuri de culori calde, cu model abstract ce ilustrează dragostea sau poze cu îndrăgostiți în ipostaze fericite (cu excepția pozelor de la nuntă care nu sunt recomandate în dormitor, ci în living).
Dacă optăm pentru tablouri canvas din bucăți, trebuie să ținem cont de faptul că acestea trebuie să aibă model abstract, nu cupluri cu îndrăgostiți, pentru a nu crea o energie ce afectează dragostea.
Obiecte de decor
Senzația de confort este amplificată în dormitor cu ajutorul obiectelor de decor.
Veiozele pentru dormitor trebuie să fie de formă regulată, să nu aibă colțuri orientate spre pat și să nu se comporte ca o oglindă, pentru a nu atrage energii negative.
Remedii feng shui pentru dormitor
În dormitor se recomandă remedii feng shui care amplifică energia pozitivă, blochează energia negativă:
- Copăcei cu cristale din ametist, cuarț roz, agat, care atrag stabilitate, dragoste, sănătate
- Vasul Prosperității, care atrage abundența în viață (relații armonioase, bogăție materială, sănătate, fericire și progres
- Copăcel cu ochiul lui Horus, pentru protecție împotriva infidelității
- Piatra îndeplinirii dorințelor, atrage energia pozitivă
- Wu lou cu cei 8 nemuritori, pentru a spori sănătatea și norocul
- Mandarină și Pară pentru bogăție
- Silaba Hum pe Floare de Lotus roz, pentru bunăstare
- Dubla Fericire și Rațe mandarin pentru dragoste
Greșeli de evitat în amenajarea dormitorului
A nu se amenaja dormitorul în camera de lângă ușa principală, lângă bucătărie sau lângă baie, deasupra unui garaj sau la demisol, pentru a nu atrage energia negativă, care afectează bunăstarea, prosperitatea, norocul în dragoste, starea de sănătate.
A nu se pune candelabru în dormitor, deoarece afectează calitatea somnului, atrage somn agitat.
A nu se alege un pat de formă rotundă sau un pat cu apă, pentru că energia lor poate atrage probleme în dragoste, nu dă senzația de stabilitate.
Obiectele de decor nu trebuie să arate ostil (pistoale, tunuri, săbii, animale feroce etc.), nu trebuie să aibă colțuri ascuțite (formă de stea etc.), lenjeriile de pat se aleg după culori și elementele grafice.
Mobilierul nu trebuie să fie defect, rupt, pentru a nu atrage energie negativă, pierderi.
A se evita fântânile arteziene, acvariile în dormitor, deoarece atrag ghinion, probleme financiare.