Gradina Feng Shui
Masterul nostru feng shui ne prezintă cum să amenajăm casa și grădina și oferă recomandări pentru a putea parcurge împreună primii pași în arhitectura Feng Shui
Prin aranjarea spațială a elementelor mediului înconjurător se poate influența fluxul de energie, se stabilesc rapoarte de frumusețe vizuală și echilibrată a mediului în care trăim, fie că este vorba de o zonă de relaxare, o grădină sau propria locuință.
Putem crea un spațiu prosper, echilibrat și plin cu energie pozitivă care aduce noroc, prosperitate, sănătate și fericire. Această formă de energie poate dispărea, de aceea trebuie ținut cont de amenajarea mediului în care trăim.
Cu alte cuvinte, energia negativă, denumită suflul ucigător, estompează orice formă de energie pozitivă, de aceea trebuie să fie prevenită sau contracarată la timp.
Cea mai bună metodă de prevenție este reprezentată de utilizarea arbuștilor sau copacilor cu o bogată și sferică coroană care nu permit pătrunderea energiei negative pe proprietatea dumneavoastră, oferă intimitate și păstrează mișcările fluide ale energiei Qi.
Energia negativă sau shar qi-ul este reprezentat de săgețile otrăvite. Acestea sunt caracterizate de orice element, structură sau obiect din jurul proprietății, ca de exemplu acoperișurile cu unghiuri ascuțite, colțurile clădirilor învecinate, stâlpii de înaltă tensiune, străzile sau aleile drepte construite perpendicular față de proprietatea dumneavoastră.
Pentru ca energia pozitivă sau sheng qi-ul să fie eficientă și să domine spațiul în care trăiți, trebuie să țineți cont de elementele centrale ale practicii Feng Shui: Yin și Yang. Acestea reprezintă două forțe opuse, dar indispensabile una față de cealaltă, conlucrând pentru a păstra armonia.
Yin este energia feminină, întunecată și rece, asociată cu anotimpul de iarnă, cu locurile umbrite și friguroase, retrase de razele soarelui sau cele cu multă apă și treptele de relief joase.
Yang reprezintă energia masculină, dinamică, clară și puternică ca razele soarelui. Yang este asociat cu perioada călduroasă a anului, cu zonele de vegetație exotică, platourile însorite și treptele de relief înalte.
Cele două Yin-Yang trebuie să fie într-un raport de egalitate, astfel îmbinându-se echilibrat și conlucrând în favoarea unui qi pozitiv.
Feng Shui-ul studiază atât partea interioară a spațiului, cât și pe cea exterioară, cele două aflându-se într-o strânsă legătură.
Feng Shui-ul spațiului interior sau feng shui casa se referă la poziționarea camerelor, ușilor și a celorlalte obiecte spre direcții favorabile, astfel generându-se un raport armonios și echilibrat al spațiului, conducând astfel la atragerea energiilor pozitive, necesare pentru dezvoltare și prosperitate.
În spațiul exterior, Feng Shui-ul urmărește totalitatea elementelor din apropiere, naturale sau artificiale, din punct de vedere topografic, hidrografic, climatic sau al vegetației.
Amenajarea spațiului exterior cu ajutorul Feng Shui-ului, corelează cu cel interior prin faptul că energia pozitivă trebuie să se răspândească și în afara imobilului.
Așadar, prin Feng Shui, se creează un raport de echilibru între spațiul de locuit și elemente naturale care îl înconjoară.
Amenajarea spațiului exterior și grădina
Pentru a fi mulțumiți de beneficiile Feng Shui-ului aduse mediului exterior locuinței, este necesar să ținem cont de mai multe aspecte, în funcție de fiecare zonă.
1. În primă fază, trebuie să analizăm totalitatea elementelor naturale care înconjoară imobilul: topografia (formele de relief), tipul de vegetație, clima, calitatea solului, rapoartele de lumină și umbră, identificarea punctelor cardinale.
2. Cea de a doua fază constă în analiza construcțiilor din vecinătate, rețeaua stradală și canalizarea (aceasta din urmă poate reprezenta cursul unei apei).
Atunci când dorim să proiectăm o grădină feng shui, trebuie să ținem cont de aceste aspecte deoarece unitatea noastră de teren trebuie să fie într-un raport de echilibru și armonie cu mediul înconjurător și cu celelalte construcții din vecinătate.
Mediul exterior se află într-un raport de echilibru cu cel interior, astfel trebuie ținut cont de mai multe aspecte atunci când dorim să construim grădina în jurul proprietății.
Investigarea și descifrarea peisajului, precum și modul în care este orientată construcția față de punctele cardinale și zonele de relief reprezintă primul pas al Feng Shui-ului exterior. Analiza completă a topografiei zonei este foarte importantă, deoarece putem observa în ce direcție tinde să fie construită grădina și celelalte elemente ale acesteia.
Atunci când clădirea este privită spre fațada principală (din față), trebuie să remarcăm faptul că nivelul topografic trebuie să fie mai ridicat în partea dreaptă a clădirii și mai redus în partea stângă.
În spatele casei (fațada secundară), este necesar să fie sprijinită de o treaptă mai înaltă de relief (în cazul în care zona permite o amenajare artificială a ridicării nivelului topografic, fie existentă deja) sau prin construirea unui zid decorativ (la cel puțin 3 metri distanță față de clădire), care are rolul de a menține energia pozitivă în grădină și stabilitatea locatarilor.
Analizarea vitezei și forței vântului este foarte importantă deoarece curenții de aer puternici sau rafalele vor împrăștia energia acelei zone. Pentru a nu fi puși în această situație este recomandat ca zonele de acces ale clădirii să fie retrase de curent.
Amenajarea căilor de acces ale locuinței trebuie să fie ferite de șoseaua principală, dar și de aleile care duc spre aceasta.
Pentru ca energia să circule fluent și echilibrat până la zona de acces a locuinței, sunt recomandate aleile șerpuite, nu cele în linie dreaptă.
Acest lucru se mai poate realiza, fie prin construcția unor ziduri auxiliare, care reduc intensitatea forței vântului și conduc energia, atât în interiorul clădirii, cât și în exterior, fie prin plantarea unor zone de vegetație, în funcție de amplasarea zonei de acces a clădirii și direcția curenților de aer.
Niciodată curenții de aer sau șoseaua din fața casei nu trebuie să lovească direct intrarea în interiorul imobilului.
O stradă care se află situată perpedincular cu orice fațadă a construcției trebuie, pe cât posibil, evitată. Acest fapt se poate realiza prin amplasarea unei zone de vegetație, în special arbuști sau tufișuri cu o coroană bogată și de formă cât mai sferică.
Mediul climatic, calitatea solului, dar și locul amplasării locuinței influențează raportul dintre lumină și umbră al spațiului exterior și calitatea spațiilor verzi. Între zonele de lumină și umbră, dar și între zona de vegetație și cea unde s-a construit trebuie sa existe un echilibru care să ofere destulă lumină pentru plante, dar și un strop de umbră pentru relaxare.
Arborii cu o coroană bogată și rotundă (pomi fructiferi, copaci decorativi) sunt ideali pentru a crea o zonă umbrită.
Rețeaua hidrografică, indiferent de natura ei, trebuie să fie analizată cu atenție sporită, deoarece fiecare curs de apă este important, în funcție de direcția și marimile sale.
Așadar, orice locuință este de preferat să aibă și o sursă de apă (de preferat o fântână arteziană, o cascadă sau chiar un mic izvor care curge lin). Acestea trebuie amplasate în partea din față a locuinței (fațada principală); apa fiind un element al purității, dar și al bogăției. Apa trebuie să fie mereu curată și să curgă domol, pentru a atrage energia pozitivă în acel spațiu.
Indiferent de dimensiunile grădinii, trebuie ținut cont de aceste aspecte principale, fără de care nu putem crea un spațiu ambiental prosper și echilibrat.
O grădină amenajată frumos ne va face întotdeauna să ne simțim bine, datorită faptului că fiecare element din grădină va fi așezat la locul potrivit, astfel încât să favorizeze curgerea energiilor, armonia.
Elementele din grădină nu trebuie doar să o înfrumusețeze ci să creeze și o atmosfera relaxantă. Amenajarea grădinii în stil feng shui nu este un lucru costisitor, nu presupune cheltuieli majore, așa cum am fi tentați să credem.
În natură există 5 tipuri de energii care sunt comparate cu elementele naturale: lemn, apă, foc, metal și pământ.
Într-o grădină, cel mai puternic din cele 5 elemente este lemnul, reprezentat de flori, plante, copaci, arbuști și pomi fructiferi, care atrag energia creșterii și a dezvoltării, atât de necesară pentru a avea succes în viață.
Plante pentru grădina feng shui
Maestru nostru feng shui vă informează că plantele au capacitatea de a bloca energia negativă venită de la structurile vecine casei: acoperișuri ascuțite, stâlpi de telegraf, cimitir, colțurile caselor vecine etc. și se plantează corespunzător punctelor cardinale:
1. Plantele cu flori roșii, roz, violet, portocalii se plantează în Sud, Nord-Est și Sud-Vest: mușcate, gladiole, dalii, bujori, hortensii. Tot aici sunt de bun augur liliacul și magnolia, pentru a atrage energia romantismului, armonia.
2. Pentru sectorul de Sud-Vest sunt potriviți copacii în pereche, niciodată nu se plantează aici doar unul singur, pentru a nu bloca energia dragostei.
3. Pomii fructiferi ar trebui plantați în Sud, Sud-Est și în Est: piersici, vișini, pruni, meri, unde vor activa energia bogăției, prosperității și a sănătății. Tot aici se potrivesc mesteacănul, pinul și bambusul argintiu.
4. În zonele de Vest și Nord-Vest ale grădinii se potrivesc tufele de Mâna Maicii Domnului, iasomia, ienupăr, buxus și tuia pitici.
5. În sectorul de Nord sunt recomandate plantele cu flori de culoare albă și albastră: hortensia, clopoței, bună-dimineața, petunia.
Copacii se plantează la o distanță de minim 3-6 metri de casă, iar coronamentul lor se tunde periodic, pentru a nu umbri curtea mai mult decât trebuie.
În grădină trebuie să alterneze zonele cu umbră cu cele însorite, pentru a crea echilibru între energiile de tip yin și yang, feminin și masculin.
De aceea, o grădină feng shui va avea întotdeauna atât copaci, cât și gazon, tufe cu flori. Dacă dorești, îți poți decora copacii și grădina cu amulete feng shui.
În continuare, citește cum îți poți amenaja casa și grădina:
Solicită maestrului nostru o consultanță pentru amenajatea locuinței sau grădinii feng shui: Proiect Amenajare Locuință Feng Shui