Usturoiul. Cum poți adopta un stil de viață sănătos consumând acest aliment minune
Usturoiul (Allium sativum), folosit ca aliment și condiment, este din plin apreciat pentru gustul bun pe care îl dă mâncărurilor. De regulă usturoiul se consumă
crud, ca atare, sau pisat, sub formă de mujdei, ori adăugat în mâncare. Deși usturoiul este cunoscut mai degrabă ca aliment, virtuțile sale gastronomice pălesc în fața aplicațiilor sale în medicină.
Statutul de medicament natural se datorează conținutului bogat în peste 200 de compuși, printre care:
- alicină (compus sulfuros care dă gustul și mirosul specifice, cu puternică acțiune antibacteriană);
- aminoacizi;
- minerale (calciu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc);
- vitamine (B6, C, acid folic).
Valori nutriționale pentru 100 grame usturoi
Calorii: 149
Proteine: 6.4
Lipide: 0.5
Carbohidrați: 33
Fibre: 2.1
Beneficiile consumului de usturoi
- previne și ameliorează afecțiunile cardiovasculare prin neutralizarea substanțelor toxice din intestine, acționând totodată asemenea unui vasodilatator;
- este bogat în seleniu, zinc, mangan și vitaminele A şi C, întărind sistemul imunitar, împiedicând formarea cheagurilor de sânge, favorizând circulația și participând la combaterea colesterolului ‘’rău’’ (LDL);
- combate tulburările infecțioase, datorită efectului său antibacterian (alicina inhibă grupările sulfhidril);
- are efect antitumoral, datorat compușilor bioactivi cu proprietăți anticanceroase, în special derivaților sulfurici (alicina);
- previne instalarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă de dezvoltarea endogastritei, ulcerului gastric și cel duodenal;
- poate ajuta la eliminarea ciupercii Candida albicans (responsabilă de candidoza vaginală), datorită efectelor sale antifungice;
- are efect de antibiotic natural împotriva infecțiilor urechii, Stafilococului, E. Coli, Proteus, Pseudomonas, virusului ce cauzează herpesul, virozelor, bronșitelor și traheitelor;
- poate proteja celulele de acțiunea nocivă a radicalilor liberi prin efectele sale antioxidante;
- poate ameliora durerile de cap și de claudicația intermitentă prin efectele vasodilatatoare;
- ameliorează dereglările aparatului digestiv (bilă leneșă, colite de fermentație, balonări, flatulență, constipație), acționând asupra vaselor sanguine ale intestinului;
- ajută la eliminarea toxinelor din organism, fiind o alternativă bună în curele de detoxifiere și slăbire.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 15.10.2023
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!