Slăbește sănătos cu ajutorul mirodeniilor din bucătărie. Cum trebuie consumată corect salvia

22.MARTIE.2023
Slăbește sănătos cu ajutorul mirodeniilor din bucătărie. Cum trebuie consumată corect salvia

Categorie: Sanatate si Nutritie Autor: Roxana Florescu Zodiacool Foto:pixabay.com

Salvia (Salvia officinalis) este o plantă extrem de aromată, cu frunze și flori comestibile gri - verzui care pot varia de la albastru și violet la

alb sau roz prăfuit, folosită deopotrivă ca aliment și medicament. Această mirodenie este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina K, vitamina B6, acid folic, magneziu, calciu, fier, vitamina C, vitamina E și tiamină. Ca și condiment, salvia suportă bine căldura, astfel că nu trebuie adăugată doar la final, ca în cazul altor ierburi aromate.

Din cauza aromei intense, aceasta este cunoscută mai degrabă ca și condiment pentru carne, însă, poate fi folosită cu succes și la aromatizarea legumelor.

Face echipa bună cu carnea de peşte, rață, porc și pui, și dă o aromă deosebită mâncărurilor cu vinete, mazăre, roșii, preparatelor cu mere, brânzeturi, fasole, ravioli, umpluturi. Se combină foarte bine cu condimente precum oregano, cimbru, pătrunjel, rozmarin, usturoi, ceapă, dafin.

Dar salvia se poate consuma și sub formă de ceai: o linguriță de plantă uscată la o cană de apă fierbinte și se lasă la infuzat 10-15 minute. Se consumă de 2-3 ori pe zi.

Valori nutriționale pentru 100 grame salvie

Calorii: 315
Proteine: 10.6
Lipide: 12.7
Carbohidrați: 60.7
Fibre: 40.3

Beneficiile consumului de salvie în mâncăruri

- alungă indigestia și balonarea: stimulează digestia și echilibrează apetitul, împiedicând formarea gazelor în intestin;

- poate echilibra hormonii în timpul menstruației și al menopauzei, grație proprietăților sale similare cu estrogenul;

- menține o stare bună de sănătate prin antioxidanții care elimină radicalii liberi responsabili de scăderea imunității și apariția bolilor cronice;

- îmbunătățeste concentrarea și memoria prin creșterea nivelului de oxigen la cortexul cerebral;

- poate ajuta la atenuarea durerilor de cap, fiind un tonic natural al sistemului nervos;

- are proprietăți de reducere a nivelului de zahăr din sânge și îmbunătățește acțiunea insulinei, prevenind diabetul;

- ajută în dietele de slăbit, deoarece reglează funcția digestivă, ajută la eliminarea toxinelor, stimulează bila, ameliorează problemele intestinale, combate flatulența și facilitează eliminarea lichidelor acumulate în organism (se consumă ceai de salvie).

CONTINUĂ SĂ CITEȘTI
Rețele Sociale
Mod de plată
Abonează-te la newsletter pentru noutăți
© Copyright 2016 - 2020 Zodiacool SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.