Dovleceii - alimentul cu puține calorii, benefic în tratarea reumatismului
Dovleceii (Cucurbita pepo, convar. giromontia) sunt legume cunoscute pe întreg globul pământesc. Pe lângă varietatea cu coajă de un verde deschis, există și dovlecei
italienești de un verde închis (zucchini), galbeni, roşietici sau chiar albi.
Cei mai sănătoși sunt dovleceii la vârstă imatură, când sâmburii nu sunt decât foarte puțin formați, care au coaja fină. Aceștia sunt foarte bogați în apă (95%), iar în pulpa și mai ales ȋn coaja lor se găsesc cantități mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor și potasiu.
Doar 300 grame de devlecei asigură aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A și de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor și de potasiu, jumătate din necesarul zilnic de magneziu.
Ei pot fi folosiți ȋn multe preparate, de la aperitive, la feluri principale şi chiar ȋn deserturi.
Valori nutriționale pentru 100 de grame dovlecei
Calorii: 12
Proteine: 1
Lipide: 0.1
Carbohidrați: 2
Fibre: 1
Dovleceii proaspeți
Nu sunt recomandați persoanelor cu digestia sensibilă, însă, în această formă, au efecte terapeutice excelente. Se consumă minimum 200g, zilnic.
Dovleceii cu coajă se pot consuma ca atare, tăiați în felii lungi, ca și castraveții, sau tăiați cuburi mărunte și adăugați în salatele de vară alături de roșii, de ardei, de castraveți, etc.
Dovleceii gătiți
Se prepară prin fierbere. Deși se distruge o parte din vitamine, din flavonoide și alte principii active complexe, rămâne însă fosforul, magneziul, potasiul, fibrele alimentare. Aceștia sunt recomandați în dieta cardiacilor, a hipertensivilor, a celor cu probleme de greutate.
Sucul proaspăt de dovlecei
Se obține cu ajutorul storcătorului centrifugal. Din 300g de dovlecei se obține aproximativ un pahar (200 ml) de suc, care trebuie consumat imediat. Gustul neplăcut poate fi corectat cu puțină lămâie sau dacă se adaugă suc de morcov și/sau măr. Acest suc are efecte antireumatice, de normalizare a tranzitului intestinal, anticancerigene și reȋntineritoare.
Beneficiile dovleceilor
̶ vindecă constipația, având efect laxativ de intensitate medie (200 - 300g de dovlecei cruzi); contra constipației severe se iau câte 300 - 500ml suc proaspăt, dimineața, pe stomacul gol, cu 2 ore înainte de a mânca;
̶ combat lipsa de calciu, datorită conținutului mare de magneziu, esențial în asimilarea calciului;
̶ previn infarctul miocardic, prin fibrele alimentare și substanțele hipocolesterolemiante din coajă care țin sub control ischemia cardiacă, pe fondul unor valori crescute ale colesterolului;
̶ adjuvant în reumatism și poliartrită reumatoidă, deoarece reduc inflamația articulațiilor, stopează procesele degenerative, ajută la recăpătarea mobilității normale a articulațiilor (300 ml suc/zi, 1-2 luni);
̶ adjuvant în astm, întrucât au efecte antiinflamatoare asupra arborelui bronșic, reduc sensibilitatea alergică, favorizează expectorația și răresc frecvența crizelor de astm (câte 100 de ml, de 2 ori pe zi, 30 de zile);
̶ împiedică formarea trombilor și migrarea lor prin sistemul vascular, datorită cumarinelor din coaja lor;
̶ antidot pentru kilogramele în plus: preparați prin fierbere (mâncare), dovleceii sunt ușori, foarte digerabili și țin de foame; conțin fibre alimentare, potasiu și foarte puține calorii;
̶ protejează ochii, prin aportul de vitamina A și de luteină.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 03.06.2020
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!