Cimbrul: „Tufa decorativă” cu puține calorii, care îți ține inima sănătoasă
Cimbrul, numit și cimbru de cultură (Thymus vulgaris), este o plantă anuală, cu tulpină ierboasă, bogat ramificată și flori în nuanțe lila, rozalii sau roz pal.
În scop alimentar, de la cimbru sunt utilizate frunzele, iar ca plantă medicinală sunt utilizate toate părțile aeriene. Frunzele sunt intens aromate, ușor picante. Este suficientă o linguriță de cimbru uscat pe zi pentru a beneficia de proprietățile sale terapeutice. Poate fi adăugat în salate, iaurt, pe felii de pâine unse cu puțin unt, în cereale și în mâncare, la final.
Valori nutriționale pentru 100 grame cimbru uscat
Calorii: 272
Proteine: 7
Lipide: 6
Carbohidrați: 69
Fibre: 46
Valori nutriționale pentru 100 grame cimbru verde
Calorii: 101
Proteine: 5.6
Lipide: 1.7
Carbohidrați: 24.5
Fibre: 14
Beneficiile consumului de cimbru
̶ împiedică înmulțirea ciupercilor în organism și ajută la refacerea florei microbiene;
̶ relaxează mușchii stomacului și elimină efectele indigestiei și cele provocate de surplus alimentar;
̶ protejează sistemul respirator prin efectul expectorant, fiind fluidificant al secrețiilor pulmonare și bronşice;
̶ stimulent al sistemului nervos, înlăturând coșmarurile, depresia, oboseala, insomnia și melancolia;
̶ ajută la eliminarea bacteriilor din organism, datorită uleiurilor volatile și a taninului;
̶ ține inima sănătoasă, prin protecția antioxidantă pe care o are și proprietățile antiinflamatorii;
̶ menține sănătatea oaslor, fiind o sursă bună de vitamina K, calciu, fier, mangan;
̶ vindecă diareea: are acțiune astringentă, distruge bacteriile patogene din intestine (1 linguriță pulbere de 4-6 ori pe zi).
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 24.05.2020
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!