Alege să ai o piele perfecta. Incredibilele efecte ale portocalelor asupra pielii
Portocalele (Citrus sinensis) sunt fructe exotice cu pulpă zemoasă și gust dulce-acrișor, considerate, pe bună dreptate, un aliment - medicament,
datorită efectelor terapeutice remarcabile asupra organismului. Portocala conține peste 90% din apă, zaharuri uşor asimilabile şi o serie de acizi organici (care-i dau gustul acrişor).
Totodată, conține vitamine din complexul B, vitamina A şi vitamina C, foarte uşor asimilabile de organismul uman, precum și fier, calciu, potasiu. În scop terapeutic, portocalele se consumă ca atare (minimum un kilogram) sau sub formă de suc proaspăt stors. Pentru prevenție, sunt suficiente 1-2 portocale pe zi.
În bucătărie, de la portocale se poate folosi orice: sucul, coaja rasă, fructul. Aceasta le conferă o savoare deosebită aluaturilor de prăjituri, budincilor, sufleurilor, ȋnghețatelor, şerbetului, cremelor sau salatelor de fructe, mâncărurilor, sucurilor naturale, chiar și vinului fiert.
Valori nutriționale pentru 100 grame portocale
Calorii: 47
Proteine: 0.9
Lipide: 0.1
Carbohidrați: 11.8
Fibre: 2.4
Beneficiile consumului de portocale
̶ tratează indigestia, atunci când sunt consumate după masă, având un efect puternic de stimulare a secreţiilor gastro-intestinale;
̶ tratează constipația, atunci când sunt consumate înainte de masă, accelerând tranzitul intestinal şi stimulând activitătea enzimatică la nivelul intestinului;
̶ previn formarea sau refacerea pietrelor la rinichi (oxalaţii şi uraţii), care sunt dizolvate de acidul citric şi de alte substanţe conţinute;
̶ compensează deficitul de vitamine şi combat alte probleme conexe, precum anemia, astenia, lipsa de tonus fizic şi psihic, etc;
̶ reduc riscul infarctului, datorită pectinelor care reglează colesterolul şi normalizează nivelul glucozei din sânge, ajutând la îmbunătăţirea irigării cu sânge a muşchiului cardiac;
̶ previn cancerul, datorită vitaminei C (substanță anticancerigena) care are și efecte de protecţie contra efectelor nocive ale unor chimicale cancerigene;
̶ protejează vederea, fiind o sursă bogată de carotenoide cu un rol important în menţinerea membranelor mucoase ale ochilor sănătoşi;
̶ mențin sistemul imunitar sănătos, datorită vitaminei C, fiind utile pentru prevenirea răcelilor şi a infecţiilor recurente ale urechilor;
̶ ajută la slăbit, fiind sărace în calorii și bogate în fibre; accelerează metabolismul şi ard grăsimile;
̶ previn îmbătrânirea pielii prin antioxidanții care luptă împotriva radicalilor liberi ce pot provoca neplăceri în acest sens.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 06.12.2022
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!